Катехол-O-метил трансфераза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
COMT
Catechol-O-methyl transferase 3bwm.png
Достапни структури
PDBOrtholog search: PDBe RCSB
Идентификатори
СинонимиCOMT, HEL-S-98n, catechol-O-methyltransferase
External IDsOMIM: 116790 MGI: 88470 HomoloGene: 30982 GeneCards: COMT
Локација на генот (кај човек)
Chromosome 22 (human)
Chr.Chromosome 22 (human)[1]
Chromosome 22 (human)
Genomic location for COMT
Genomic location for COMT
Band22q11.21Start19,941,607 bp[1]
End19,969,975 bp[1]
RNA expression pattern
PBB GE COMT 208818 s at fs.png

PBB GE COMT 208817 at fs.png

PBB GE COMT 213981 at fs.png
More reference expression data
Orthologs
ВидовиЧовекГлушец
Entrez
Ensembl
UniProt
RefSeq (mRNA)

NM_000754
NM_001135161
NM_001135162
NM_007310
NM_001362828

NM_001111062
NM_001111063
NM_007744

RefSeq (protein)

NP_000745
NP_001128633
NP_001128634
NP_009294
NP_001349757

NP_001104532
NP_001104533
NP_031770

Location (UCSC)Chr 22: 19.94 – 19.97 Mbn/a
PubMed search[2][3]
Википодатоци
View/Edit HumanView/Edit Mouse
catechol-O-methyltransferase
Идентификатори
EC број2.1.1.6
CAS број9012-25-3
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBe PDBsum
Gene OntologyAmiGO / EGO

Катехол-O-метилтрансфераза (COMT; EC 2.1.1.6) е еден од неколкуте ензими кои ги деградираат катехоламините (како допамин, адреналин, и норадреналин), катехолестрогените, и разни други супстанции кои имаат катехолна структура.[4] Кај луѓето, протеинот катехол-O-метилтрансфераза е енкодиран од COMT генот.[5] Постојат две изоформи на на COMT: растворлива кратка форма (S-COMT) и мембрански-врзана долга форма (MB-COMT). COMT прв пат бил откриен од страна на биохемичарот Џулијус Акселрод во 1957.[6]

Функција[уреди | уреди извор]

Специфични реакции катализирани од страна на COMT вклучуваат:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 GRCh38: Ensembl release 89: ENSG00000093010 - Ensembl, May 2017
  2. „Human PubMed Reference:“. 
  3. „Mouse PubMed Reference:“. 
  4. „Test ID: COMT: Catechol-O-Methyltransferase Genotype“. www.mayomedicallaboratories.com. Mayo Clinic: Mayo Medical Laboratories. конс. November 16, 2016. 
  5. Chromosomal mapping of the human catechol-O-methyltransferase gene to 22q11.1----q11.2. „Genomics“ том  12 (4): 822–5. април 1992 г. doi:10.1016/0888-7543(92)90316-K. PMID 1572656. 
  6. O-Methylation of Epinephrine and Other Catechols in vitro and in vivo. „Science“ том  126 (3270): 400–1. август 1957 г. doi:10.1126/science.126.3270.400. PMID 13467217.