Гликоген фосфорилаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фосфорилаза
Кристална структура на зајачки мускулен гликоген фосфорилаза-AMP комплекс. AMP-алостерично место (жолто), фосфорилиран Ser14 (портокалово), гликоген-врзувачко место (сино), каталитичко место (црвено).[1]
Назнаки
EC-број2.4.1.1
CAS-број9035-74-9
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Гликоген фосфорилаза е ензим од групата на фосфорилази (EC 2.4.1.1).

Механизам[уреди | уреди извор]

Гликоген фосфорилазата го разложува гликогенот на гликозни подединици:

(α-1,4 гликогенски синџир)n + Pi ⇌ (α-1,4 гликогенски синџир)n-1 + α-D-гликоза-1-фосфат.[2]

Структура[уреди | уреди извор]

Гликоген фосфорилаза мономерот е голема белковина, составен од 842 аминокиселини со маса од 97.434 kDa во мускулните клетки. Иако ензимот може да постои како неактивен мономер или тетрамер, биолошка активност покажува како димер составен од две идентични подединици.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 3E3N 
  2. Livanova NB, Chebotareva NA, Eronina TB, Kurganov BI (May 2002). „Pyridoxal 5′_Phosphate as a Catalytic and Conformational Cofactor of Muscle Glycogen Phosphorylase b“. Biochemistry (Moscow). 67 (10): 1089–1998. doi:10.1023/A:1020978825802. PMID 12460107.
  3. Browner MF, Fletterick RJ (February 1992). „Phosphorylase: a biological transducer“. Trends in Biochemical Sciences. 17 (2): 66–71. doi:10.1016/0968-0004(92)90504-3. PMID 1566331.