Аспартат трансаминаза

Од Википедија — слободната енциклопедија
аспартат трансаминаза
Аспартат аминотрансфераза од Escherichia coli врзана со кофакторот пиридоксал 5-фосфат.[1]
Назнаки
EC-број2.6.1.1
CAS-број9000-97-9
Бази на податоци
IntEnzIntEnz view
BRENDABRENDA entry
ExPASyNiceZyme view
KEGGKEGG entry
MetaCycmetabolic pathway
PRIAMprofile
PDB структуриRCSB PDB PDBj PDBe PDBsum
Генетска онтологијаAmiGO / EGO

Аспартат трансаминаза (AST) е трансаминаза ензим кој го катализира реверзибилниот трансфер на α-аминогрупата помеѓу аспартатот и глутаматот. AST ја има во црниот дроб, срцето, скелетните мускули, бубрезите, мозокот и црвените крвни клетки. Серумското ниво на AST, серумското ниво на ALT (аланин трансаминаза) и нивниот однос (AST/ALT однос претставуваат биомаркери за функцијата на црниот дроб.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. PDB: 1AAM Almo SC, Smith DL, Danishefsky AT, Ringe D (March 1994). „The structural basis for the altered substrate specificity of the R292D active site mutant of aspartate aminotransferase from E. coli“. Protein Eng. 7 (3): 405–412. doi:10.1093/protein/7.3.405. PMID 7909946.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)