Австралиска престолнинска територија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Австралиската престолнинска територија или АПТ (англиски: Australian Capital Territory или ACT) е сојузна територија на Австралија. Главен град на АПТ и воедно и на цела Австралија е Канбера. Територијата е предвидена да го опфати седиштето на управата како автономен субјект.

Грб на Австралиската престолнинска територија