Абрахам Готолоб Вернер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Абрахам Готолоб Вернер

Абрахам Вернер (1749-1817) бил германски геолог и професор.

Вернер доведувал студенти од цела Европа, дури и од Северна и Јужна Америка, на Фрајбрешката академија за рударство. Тој го изработил едниот од првите класификациони системи за минералите. Бил најголем приврзаник на Нептунистичката теорија според која сите карпи се таложеле по ред во океанот, создаден за време на Големиот потоп, опишан во Библијата. Магматските и метаморфните карпи биле први, потоа следеле седиментните карпи и на крајот површинските седименти.