Љубишња

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Љубишња

Љубишња е планина на север од Црна Гора . Нејзините највисоки врвови се наоѓаат на 2238 метри. Еден дел од Љубишње е во Република Србија.

Исто така поминува низ локалниот пат што води кон Фоча. Кај него се наога рудникот за олово и цинк "Шапља Стеина". Таа била покриена со борова шума со зимзелени шуми. Во Црна Гора е познат по различни ендемични и лековити растенија. Често снегот се чува и лета, а зимата паѓа на неколку метри, кога селата и населбите се целосно облечени на неа.

Легендата вели дека името било дадено за време на средновековниот владетел на Херцеговина, Стјепан Вукчиќ Кошача . Тој отишол по невеста за својот син во Плевља, потоа во Љубиша. Сепак, младата Латинка многу му се допаднла, и ја ветил на падините на планината, која од тогаш му е позната на Љубиша како Љубиша. Откако слушнал што се случило, синот отишол со војската на својот татко, но овој го претворил потковицата кон коњите на погрешен начин и го измамил својот син и избегал.

Планината е околу 30 километри од најблискиот град Плевља.

На неговите падини има рударско населба Сула.

Галерија[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Мала енциклопедија Просвета (3 ed.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. 
  Мала енциклопедија Просвета (3 ed.). Београд: Просвета. 1985. ISBN 978-86-07-00001-2. 
 
  • Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3. Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3. Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3. Марковић, Јован Ђ. (1990). Енциклопедијски географски лексикон Југославије. Сарајево: Свјетлост. ISBN 978-86-01-02651-3.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Клица-планина