Јохан Кристоф Бах

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јохан Кристоф Бах
Johann Christoph Bach
Родено имеЈохан Кристоф Бах
Роден(а)16 јуни 1671, Ерфурт
Починал(а)22 февруари 1721, Ордруф,
Жанровибарок
Занимањакомпозитор
оргулар

Јохан Кристоф Бах (роден во Ерфурт, на 16 јуни 1671 – починат во Ордруф, на 22 февруари 1721) – постар брат на Јохан Себастијан Бах.

По смртта на неговите родители, Јохан Амброзиј Бах (1644/45-1695) и Елизабет Лемерхирт (околу 1663-1694 ), тој се грижел за браќата Јохан Себастијан и Јохан Јаков. Тој му дал на младиот Јохан Себастијан добро музичко образование. Строго ги подигнал своите деца и неговите браќа, но во пријателски дух.

Јохан Кристоф во 1689 година добил музичко подучување со Јохан Пахелбел. Од 1690 година бил оргулар во главната црква во Ордруф (црква Свети Михаил). Тој исто така бил ценет како личност и како музичар. Значајно е по тоа што ги запишал, и така ги сочувал композициите на своите претходници (Букстехде, Брунс и Пахелбел).

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Charles Sanford Terry. Johann Sebastian Bach: His Life, Art, and Work. Translated from the German of Johann Nikolaus Forkel. With notes and appendices by Charles Sanford Terry. New York: Harcourt, Brace and Howe. 1920.
  • Philipp Spitta. Johann Sebastian Bach: His Work and Influence on the Music of Germany (1685–1750), translated by Clara Bell and J. A. Fuller Maitland. Volume I, 1899.