Јоханес Рик

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јоханес (Жоао Еванџелиста) Рик (19 јануари 1869 - 1946) бил бразилски свештеник и миколог роден во Австрија, кој се смета за „татко на бразилската микологија“.[1] Тој бил првиот што систематски го документирал габичниот биодиверзитет, особено макрогабите, во јужен Бразил. Рик воспоставил комуникација со неколку современи миколози, како што се Џакомо Бресадола, Кертис Гејтс Лојд, Хајнрих Рем и Ханс Сидоу, кои му помогнале да ги идентификува неговите бразилски колекции.[2] Рик бил учител во Фелдкирх од 1894 до 1898 година пред да стане студент по теологија во Фалкенбург (Холандија) од 1899 до 1902 година. Откако се преселил во Бразил во 1902 година, бил учител до 1915 година, потоа социјален работник од 1915 до 1929 година и на крајот професор по теологија до 1942 година.[3]

Избрани дела[уреди | уреди извор]

Рик, Ј. (1960). „Базидиомицети Eubasidii во Рио Гранде до Сул - Бразилија 4.Meruliaceae, Polyporaceae и Boletaceae“. Ботаничка серија Iheringia 7 : 193–295.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Fidalgo O. (1962). „Rick, o pai da micologia brasileira“. Rickia. 1: 3–11.
  • Torrend C. (1918). „Le Rev. Pere Johannes Rick, S. J.“. Mycological Notes. 53: 750–751.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Barbosa, Mmb (2014). „Two new records of Cyathus species for South America“ (PDF). Mycosphere. 5 (3): 425–428. doi:10.5943/mycosphere/5/3/5.
  2. Baltazar, Juliano M.; Da Silveira, Rosa Mara B.; Rajchenberg, Mario (2013-05-29). „Asterostromella roseola Bres. ex Rick is combined in Dendrocorticium (Corticiaceae, Agaricomycetes)“. Phytotaxa. 104 (1): 49. doi:10.11646/phytotaxa.104.1.7. ISSN 1179-3163.
  3. Bisby, Guy Richard; Kirk, P. M.; CABI Bioscience (2008). Ainsworth & Bisby's dictionary of the fungi (10 ed. изд.). Wallingford, Oxon, UK: CABI. ISBN 978-0-85199-826-8. OCLC 313019371.CS1-одржување: излишен текст (link)