Социјална работа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Социјален работник кој обезбедува јавна помош на семејство
Социјален работник кој обезбедува јавна помош на семејство

Социјалната работа од својот почеток се дефинира на различни начини. Првите дефениции за социјалната работа се поврзуваат со милосрдноста, помош на сиромашните и филантропијата. Отсекот за социјална работа на ОН, во 1960 година социјалната работа ја дефинирал како професија чија задача е пружање помош со цел подобро прилагодување на поединците и општествената средина, односно професија во служба на развој на личноста, на заедницата и на група луѓе. Според дефеницијата на Меѓународната федерација на социјални работници (IFSW), професијата социјална работа промовира социјални промени, решавање на проблеми низ меѓучовечки контакт, и јакнење и ослободување на луѓето како би се подобрила нивната добробит.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]