Хајнрих Рем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хајнрих Симон Лудвиг Фридрих Феликс Рем (20 октомври 1828, Едерхајм – 1 април 1916 година, Минхен )[1] бил германски миколог и лихенолог. Студирал на универзитетите во Ерланген, и Хајделберг, а докторирал во 1852 година. За време на неговата кариера, тој бил лекар во Дитенхофен (од 1854 година), Сугенхајм (од 1857 година) и Виндсхајм (од 1871 година). Во 1875 година, тој станал регионален медицински испитувач во Лор ам Мајна.[2]

Публикации[уреди | уреди извор]

 • Рем, Х. 1874 година. Аскомицетен фасц. 5: 201-250
 • ----. 1875 година. Аскомицетен 6: 251-300
 • ----. 1881 година, публик. 1882 година. Придонеси за аскомицетната флора на германските Алпи и предалпите. Хедвигија 20: 97-103
 • ----. 1882 година. Придонеси за аскомицетната флора на германските Алпи и предалпите. Хедвигија 21 (8): 113–123.
 • ----. 1883 година. Аскомицетен фасц. XV: 701-750
 • ----. 1883 година. Аскомицети Лојкани Лектиi во Унгарија, Трансилванија и Галиција. [i-iv], [1]-70. Берлин; Фридлендер и син
 • ----. 1883 година. Аскомицетен фасц. XIV. Хедвигија 22: 52-61
 • ----. 1885 година. Аскомицетен фасц. XVI. Хедвигија 24: 7-17
 • ----. 1885 година. Аскомицетен фасц. XVII. Хедвигија 24 (6): 225-246
 • ----. 1888 година. Аскомицетен 923, во шема.
 • ----. 1888 година. Аскомицетен фасц. XIX. Хедвигија 27: 163-175
 • ----. 1889 година. Аскомицетен: Хистеријацеа и Дискомицети. Криптогамен-Флора фон Дојчланд на Д-р Л. Рабенхорст, Oesterreich und der Schweiz Zweite Auflage. Vol. 1. 3. Абт: Аскомицети: Хистеријацеа и Дискомицети. 209-336
 • ----. 1889 година. Аскомицетен, Фасц. XX. Хедвигија 5: 347-358

Епоними[уреди | уреди извор]

Во 1861 година, габичниот род Rehmia бил именуван по него од лихенологот Август фон Кремпелхубер.[3] Други миколошки родови кои го содржат неговото име се Rehmiella, Rehmiodothis и Rehmiomycella.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Projekt Runeberg (biography in Swedish)
 2. 2,0 2,1 Biodiversity Heritage Library Taxonomic literature : a selective guide to botanical publications
 3. Index Fungorum