Јован Кокаловски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јован Кокаловски
Роден 6 ноември 1921
Македонија Брусник, Битолско

Јован Кокаловскимакедонски поет, новинар и публицист.[1]

Животопис[уреди | уреди извор]

Кокаловски е роден е во с. Брусник, Битолско на 6 ноември 1921 година. Бил артист во Народниот театар во Битола (1947) и во Народниот театар во Охрид (1953-1967). Во 1970 година емигрирал во Сиднеј, Австралија. Активен работник во црковните општини Св. Кирил и Методиј и Св. Петка, во друштвото Јужни Словени од формирањето до расформирањето во 1979 година, редовен соработник на весникот Ново Доба. Член на ДПМ од 1997 година.

Објавени книги[уреди | уреди извор]

  • Атомски протест (1987)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 122.