Јаз (пиво)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Јаз
Тип Пиво од ориз од типот Пилснер
Земја на потекло  Малезија Состојки Ориз, слад, хмељ, квасец
Веб-страница www.jazbeer.com Edit this on Wikidata</img>

</link></link> Jaz Beer е пиво од ориз од типот пилснер, првиот и единствениот бренд кој се приготвувал во Малезија .[1] Се произведувало со користење на ориз (наместо вообичаениот јачмен ), увозен слад, увезена хмељ и германски култивиран квасец . Поради малезиските закони за лиценцирање, продажбата на производот е ограничена на немуслимани во продажните места за освежување, како што се кафулиња, ресторани и судови за храна ; или места за ноќна забава, како пабови, караоке, клубови, пивски градини и ресторани кои доцна се отвораат.

Всушност, Малезија била прогласена за најголемиот азиски пазар за Гинис во 2004 година.

За разлика од многу развиени земји, во Малезија поголемиот дел од консумирањето алкохол се случува во простории. За 60% од населението кое е Малезиско и Муслиманско се вели дека не пијат, за разлика од индиското и кинеското малцинство.[2] Последново постојано беше цел на рекламирањето на Jaz, со голем дел од нивниот маркетинг материјал објавен на кинески и изборот на познати личности од етничка Кина, како Џилијан Чунг .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Pour me a home brew“. Посетено на 14 August 2015.[мртва врска]
  2. Jernigan, D. H. & Indran, S. K (1999). "Country profile on alcohol in Malaysia" Архивирано на {{{2}}}., Alcohol and Public Health in 8 Developing Countries. World Health Organization, Geneva, 61-73

Надворешни врски[уреди | уреди извор]