Паб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Градски Паб, Светот е Крајот, Камден Таун, Лондон
Внатрешност на паб
На Але-Куќа Врата (сликарство на в. 1790 од страна на Хенри Синглетон)

Паб или скратено од англискиот збор (public house јавна куќа), — угостителски објект лиценциран за продажба на алкохолни пијалаци, која традиционално вклучува и повеќе видови на пиво и јаболковина односно познато како Сидер. Таа е релаксирана, социјална установа за пиење и познат дел од Британската,[1] Ирската,[2] Бретанската, Јужноафриканската, Канадската и Ново зеландската култура.На многу места особено во селата, пабот е фокусна точка на заедницата. Во својот дневник од 17 век, Семјуел Пипис го опишал пабот како "срцето на Англија".


Пабовите култоролошки се разликуваат од баровите, кафулињата и пивниците. Секој паб има стални гости, кој се нарекуваат локалнии, и обично се во близина на нивните домови и работни места.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Public House Britannica.com. Retrieved 3 September 2017.
  2. Cronin, Michael; O'Connor, Barbara (2003). Barbara O'Connor (уред.). Irish Tourism: image, culture, and identity. Tourism and Cultural Change. 1. Channel View Publications. стр. 83. ISBN 978-1-873150-53-5. Посетено на 27 March 2011.