Јавувањето на Дева Марија на Јосиф Стариот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Јавувањето на Дева Марија на Јосиф Стариот (француски: L'Apparition de la Vierge à saint Jacques le Majeur) — сликарство масло на платно околу 1629-1630 година од Никола Пусен, која денес се наоѓа во Музејот Лувр. Сликата ја покажува визија во Сарагоса додека Јаков Велики ја евангелизира Шпанија.

Историја[уреди | уреди извор]

Според биографот на Пусин, Џовани Пјетро Белори, делото било произведено за градот Валенсиен, тогаш во Шпанска Холандија, веројатно нарачано од шпански генерал како црковен олтар, можеби за црквата Сен Жак, иако не се знае прецизната местоположба. Друг биограф го датира делото околу 1630 година. Сликата влегла во колекцијата на дук де Ришелје до 13 октомври 1665 година, кога таму му се восхитуваше Џан Лоренцо Бернини за време на неговиот престој во Париз. Францускиот крал го стекнал и дванаесет други дела на Пусен (вклучувајќи ги и Четирите годишни времиња) во декември 1665 година [1]

Сликата се појавува во пописот на делата во сопственост на Шарл Ле Брун до неговата смрт во 1690 година во хотелот де Грамон во близина на палатата Лувр. Друг извор го сместува во замокот Версај од 1695 година наваму и конкретно во неговата палата ду Луксембург во 1750 година. Тоа било едно од делата изложени во Лувр кога првпат бил отворен во 1793 година и - иако бил вратен во Версај четири години подоцна - повторно бил даден на Лувр во 1810 година [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (на француски) Pierre Rosenberg, Nicolas Poussin, les tableaux du Louvre : catalogue raisonné, Paris, Somogy-Musée du Louvre, 2015, 431 p. (ISBN 978-2-7572-0918-9), p. 92-97 (notice 8), pages 92 and 96
  2. (на француски) Pierre Rosenberg, Nicolas Poussin, les tableaux du Louvre : catalogue raisonné, Paris, Somogy-Musée du Louvre, 2015, 431 p. (ISBN 978-2-7572-0918-9), p. 92-97 (notice 8), pages 92-95