Победата на Исус Навин над Аморејците

Од Википедија — слободната енциклопедија
Победата на Исус Навин над Аморејците
Творец Никола Пусен
Година 1625-1626
Димензии 96 см × 134 см
Место Музеј Пушкин, Москва

Победата на Исус Навин над Аморејците — слика масло на платно од Никола Пусен помеѓу 1624 и 1626 година. Таа е пандан на Победата на Исус Навин над Амалекитјаните. Двете слики ги претставуваат најголемите воени подвизи на библискиот херој Исус Навин.

Опис[уреди | уреди извор]

Битката се одвива на нерамен терен и на карпест издан во позадина. Аморејската војска главно се појавува на десната страна, воините преплашени од нивен колеж. Еврејскиот кондотиер, кој штотуку обезглавил млад Амореец чија глава се прпела во прашината, напредува со меч во рака, поттикнувајќи ја својата коњаница да се соочи со сè уште живите непријатели. Двајца од нив, паднати на земја по пад, се обидуваат да ги покријат лицата (првиот со рацете, другиот, забележителен по неговиот огромен раст и неговата блескава воена облека, со штитот) иако свесни дека не можат да избегаат далеку од еврејските воини вооружени со ками кои се во миг пред да прободат.

Анализа[уреди | уреди извор]

На сликата има два извора на светлина: еден, прилично слаб, е оној на Mесечината што заоѓа, во горниот десен агол, додека спротивно е сјајот на Сонцето (моќен и покрај самракот), директна еманација на Бога, што речиси целосно ја зрачи сцената, но оставајќи го лицето и добар дел од торзото на Исус Навин во придушено светло. Зракот ја открива младата возраст на обезглавениот Амореец, што јасно се гледа во мазната кожа на лицето и по сè уште нежната брада, која изгледа речиси поврзана со многу густата црна коса. И другите Аморејци имаат младешки изглед, додека Исус Навин и неговите луѓе се видно зрели мажи, како Пусен да сака да покаже дека поголемото искуство е одлучувачко за судбината на битката.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • (на италијански) „Nicolas Poussin le opere“.