Јаворина

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Јаворина
ЗемјаМакедонија Македонија
Слив
Главен изворКожуф
УстиеВардар

Јаворина — мала река во Југоисточна Македонија и десна притока на реката Вардар.

Течение[edit | edit source]

Реката извира во северниот дел на планината Кожуф. Нејзиното течение продолжува низ Демиркаписката Клисура, западно од раселеното село Градец. Се влева во реката Вардар од нејзината десна страна.[1]

Поврзано[edit | edit source]

Наводи[edit | edit source]

  1. Петрушевски, Илија; Маркоски, Благоја (2014) (на македонски). Реките во Република Македонија. Скопје: Геомап. стр. 34. ISBN 978-9989-2117-6-8.