Проксима Кентаури

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Проксима Кентаури е ѕвезда која се наоѓа во соѕвездието Кентаури. Таа е најблиска ѕвезда до сончевиот систем[1]. Оддалечена од Земјата 4,28 светлосни години. Се наоѓа во тројниот ѕвезден систем Алфа Кентаури. Алфа Кентаури, иако троен систем се гледа како сјајна ѕвезда, најсјајна во соѕвездието Кентаури кое се наоѓа на Јужното небо. Не се забележува од територијата на Македонија.

Ѕвездата Проксима Кентаури

Проксима Кентаури е најмалиот член на тројниот систем, и е оддалечена околу 10 000 астрономски единици од центарот на тој систем. Припаѓа на класата црвени џуџиња, и е со пречник околу една седмина од пречникот на Сонцето, а додека нејзината маса е околу осмина од масата на Сонцето. Густината на Проксима Кентаури е околу 40 пати поголема од сончевата. Иако мала ѕвезда, поради нејзината голема близина, често е цел на астрономски набљудувања.

Проксима Кентаури е откриена во 1915 година во опсерваторијата на Јужноафриканската Република од страна на Роберт Инес.

Наводи[уреди]

  1. Kervella, Pierre; Thevenin, Frederic. „A Family Portrait of the Alpha Centauri System: VLT Interferometer Studies the Nearest Stars“, ESO, 15 март 2003 (конс. 9 јули 2007).