Нешателско Езеро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Невшателско Езеро
Lake Neuchâtel
Lac de Neuchâtel
Neuenburgersee
Невшателско Езеро  Lake Neuchâtel  Lac de Neuchâtel  Neuenburgersee - Заедно со езерата Биел и Муртенското Езеро во позадина
Заедно со езерата Биел и Муртенското Езеро во позадина
Координати 46°54′ СГШ 6°51′ ИГД / 
Главен прилив Тиел Орбе), Арнон, Ареус, Сејон, канал де ла Сауж, Ментуе
Главен истек каналот Тил
Површина на сливот 2,670 км²
Земји во сливот Швајцарија
Макс. должина 38,3 км
Макс. ширина 8.2 km
Површина 218,3 км²
Прос. длабочина 64,2 м
Макс. длабочина 152 м
Водна зафатнина 13,77 км³
Проточност (на езерската вода) 8,2 г.
Надм. височина на површината 429 м
Населени места Невшател, Јевердон, Еставаер-ле-Лак (видете список)

Невшателското Езеро (француски: Lac de Neuchâtel, германски: Neuenburgersee) е езеро во западниот дел на Швајцарија во францускиот говорен регион. Ова езеро со својот поголем дел се наоѓа во швајцарскиот кантон Невшател, а со помалиот дел се наоѓа во кантоните Во, Фрибур, Берн.

Со површина од 218,3 км², ова езеро во целина се наоѓа во Швајцарија и поради тоа е најголемо. Поголеми швајцарски езера од Невшателското се Женевското Езеро кое со дел се наоѓа во Франција и Боденското Езеро (дел во Германија и Австрија). Езерото е долго 38,3 км, а најголемата ширина изнесува 8,2 км. Се наоѓа на надморска височина од 429 м, а максималната длабочина на езерото изнесува 152 м.

Во езерото се влеваат реките: Орбе, Арнон, Ареус, Сејон, канал де ла Сауж, Ментуе