World Cyber Games

Од Википедија — слободната енциклопедија
Земји-учеснички на WCG

World Cyber Games (WCG) претставуваат меѓународен настан во електронски спортови. Организатор на игрите е корејската организација International Cyber Marketing со поддршка од страна на Samsung и од 2006 од Microsoft. Официјалното мото на WCG е "Beyond the Game" или "Подлабоко од играта" што е исто така и насловот на документарецот кој се фокусира на легендарното соперништво на WCG

World Cyber Games за првпат се договорени во 2000 година со првиот фестивал да биде одржан во 2001. фестивалот е под влијание на Олимписките игри со постоење на Олимписко село за натпреварувачите и почнувајќи од 2004 различни градови се домаќини на настанот секоја година.

WCG е најголемиот гејминг фестивал кој се слави еднаш годишно. Повеќе од милион посетители присуствуваат на настанот секоја година. фестивалот ги обединува гејмерите од целиот свет и им овозможува на играчите да уживаат и да ја почитуваат гејминг околината. Секоја земја учесничка одржува прелиминарни натпревари за да ги одбери играчите кои ќе ги претставваат во дисциплините.

Историја на WCG[уреди | уреди извор]

Настан Датум Вкупна награда Град домаќин Учесници Држави Одиграни игри
WCG Challenge 7-15 октомври, 2000 $200,000 Јонгин, Јужна Кореја 174 17

Quake III Arena

FIFA 2000

Age of Empires II

StarCraft: Brood War

Counter-Strike

WCG 2001 5–9 декември, 2001 $300,000 Сеул, Јужна Кореја 430 37

Quake III Arena

FIFA 2001

Age of Empires II

StarCraft: Brood War

Unreal Tournament

Counter-Strike

WCG 2002 October 28 – 3 ноември, 2002 $300,000 Дежон, Јужна Кореја 462 45

Quake III Arena

2002 FIFA World Cup

Age of Empires II

StarCraft: Brood War

Unreal Tournament

Counter-Strike

WCG 2003 12–18 октомври, 2003 $350,000 Сеул, Јужна Кореја 562 55

Warcraft III

FIFA 2003

Age of Mythology

StarCraft: Brood War

Unreal Tournament 2003

Counter-Strike

Halo

WCG 2004 6–10 октомври, 2004 $400,000 Сан Франциско, Калифорнија, САД 642 63

Counter-Strike: Condition Zero

FIFA Football 2004

Need for Speed: Underground

StarCraft: Brood War

Unreal Tournament 2004

Warcraft III: The Frozen Throne

Halo

Project Gotham Racing 2

WCG 2005 16–20 ноември, 2005 $435,000 Сингапур 679 67

Counter-Strike: Source

FIFA Football 2005

Need for Speed: Underground 2

StarCraft: Brood War

Warcraft III: The Frozen Throne

Warhammer 40,000: Dawn of War

Dead or Alive Ultimate

Halo 2

WCG 2006 18–22 октомври, 2006 $462,000 Монца, Италија 700 70

Counter-Strike 1.6

FIFA 06

Need for Speed: Most Wanted

StarCraft: Brood War

Warcraft III: The Frozen Throne

Warhammer 40,000: Winter Assault

Dead or Alive 4

Project Gotham Racing 3

Quake 4

WCG 2007 3–7 октомври, 2007 $448,000 Сиетл, Вашингтон, САД 700 75

Warcraft III: The Frozen Throne (1v1) – (PC)

Counter-Strike 1.6 (5v5) – (PC)

StarCraft: Brood War (1v1) – (PC)

FIFA 07 (1v1) – (PC)

Carom3D (1v1) – (PC)

Need for Speed: Carbon (1v1) – (PC)

Command & Conquer 3: Tiberium Wars (1v1) – (PC)

Age of Empires III: The Warchiefs (1v1) – (PC)

Tony Hawk's Project 8 (1v1) – (Xbox 360)

Gears of War (4v4) – (Xbox 360)

Dead or Alive 4 (1v1) – (Xbox 360)

Project Gotham Racing 3 (1v1) – (Xbox 360)

WCG 2008 5–9 ноември, 2008 $470,000 Келн, Германија 800 78

Counter-Strike 1.6 (5v5) – (PC)

StarCraft: Brood War (1v1) – (PC)

Warcraft III: The Frozen Throne (1v1) – (PC)

FIFA 08 (1v1) – (PC)

Need for Speed: ProStreet (1v1) – (PC)

Command & Conquer 3: Kane's Wrath (1v1) – (PC)

Age of Empires III: The Asian Dynasties (1v1) – (PC)

Red Stone (2v2) – (PC)

Carom3D (1v1) – (PC)

Asphalt 4 (1v1) – (Mobile)

Project Gotham Racing 4 (1v1) – (Xbox 360)

Guitar Hero 3 (1v1) – (Xbox 360)

Halo 3 (4v4) – (Xbox 360)

Virtua Fighter 5 (1v1) – (Xbox 360)

WCG 2009 11–15 ноември, 2009 $500,000[1] Ченгду, Кина 600 65

StarCraft: Brood War (1v1) – (PC)

Warcraft III: The Frozen Throne (1v1) – (PC)

Counter-Strike 1.6 (5v5) – (PC)

FIFA 09 (1v1) – (PC)

TrackMania Nations Forever (1v1) – (PC)

Red Stone (4v4) – (PC)

Carom3D (1v1) – (PC)

Virtua Fighter 5 (1v1) – (Xbox 360)

Guitar Hero: World Tour (1v1) – (Xbox 360)

Wise Star 2 (1v1) – (Mobile)

Asphalt 4 (1v1) – (Mobile)

Dungeon & Fighter – (PC) (Promo Game)

WCG 2010 30 септември - 3 октомври, 2010 TBD Лос Анџелес, Калифорнија, САД TBD TBD

Warcraft III: The Frozen Throne

Starcraft: Brood War

FIFA 10

Counter-Strike 1.6

Trackmania

Carom 3D

Guitar Hero 5

Tekken 6

Forza Motorsport 3

Lost Saga

League of Legends

Настан Датум Вкупна награда Град домаќин Учесници Држави Одиграни игри

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „TEAM USA to be finalized at the WCG US National Finals in New York next week“. Examiner. 2009-07-13. Посетено на 2009-10-08.