Vader

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Vader
Vader настапуваат во Росток (2011)
Биографски податоци
Потекло Олштин, Полска
Жанрови Дет метал
Период на активност 1983–сѐ уште
Издавачи Mystic, Metal Mind, Earache, Impact, Hammerheart, Metal Blade, Regain, Nuclear Blast
Соработници Behemoth, Sweet Noise, Decapitated, Dies Irae, Vesania
Мреж. место www.vader.pl
Членови
Пјотр Вивчарек
Марек Пајак
Џејмс Стјуарт
Томаш Халицки

Vader (се чита: Вејдер) — полска дет метал музичка група основана 1983 година во Олштин. Групата била основана од басистот Пјотр Вивчарек и гитаристот Збигнев Вроболевски. Vader смениле неколку постави од нивното основање, а од 2011 во бендот членуваат Вивчарек како гитарист и фронтмен, Марек Пајак како втор гитарист, басистот Томаш Халицки, и британскиот тапанар Џејмс Стјуарт.

Иако почнале како хеви метал музичка група, Vader експериментирале со треш и спид метал, за при крајот на 1980-тите да станат дет метал состав. Името на групата било инспирирано од ликот Дарт Вејдер од филмската серија Војна на ѕвездите.[1] Текстовите на групата обработуваат теми од писателот Хауард Филипс Лавкрафт, Втората светска војна, хорор филмови, и анти-религиски пораки. Според музичкото списание Билборд, Vader до 2002 година имаат продадено околу 500,000 албуми во светски рамки.[2]

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • The Ultimate Incantation (1992)
  • De Profundis (1995)
  • Black to the Blind (1997)
  • Litany (2000)
  • Revelations (2002)
  • The Beast (2004)
  • Impressions in Blood (2006)
  • Necropolis (2009)
  • Welcome to the Morbid Reich (2011)
  • Tibi Et Igni (2014)
  • The Empire (2016)

Членови[уреди | уреди извор]

Актуелни членови[уреди | уреди извор]

  • Пјотр Вивчарек – гитара (1983–сѐ уште), вокали (1988–сѐ уште), бас гитара (1983)
  • Марек Пајак – гитара (2010–сѐ уште)[3]
  • Томаш Халицки – бас гитара (2011–сѐ уште)
  • Џејмс Стјуарт – тапани (2011–сѐ уште)[4]

Најмени музичари[уреди | уреди извор]

  • Марцин Голебиевски – тапани (1999)[5]
  • Марцин Ригиел – бас гитара (2008)
  • Вацлав Киелтика – гитара (2008–2010)[6]
  • Томаш Рејек – бас гитара (2008–2011)[6]
  • Марко Мартел – гитара (2010)[7]

Сесиски музичари[уреди | уреди извор]

  • Јержи Глод – клавијатури (2002)
  • Криштоф Олош – клавијатури (2005, 2006, 2008, 2011)

Поранешни членови[уреди | уреди извор]

  • Збигнев Вроболевски – гитара (1983–1986)
  • Роберт Бјелак – вокали (1983)
  • Јачек Мехринг – вокали (1984)
  • Даниел Марковски – тапани (1983-1984)
  • Ст. Снејк – вокали (1984–1985)
  • Роберт Царнета – вокали (1985–1987)
  • Роберт Струцевски – бас гитара (1984-1989; died 2010)
  • Грегорж Јацковски – тапани (1986–1987)
  • Јачек Калиш – бас гитара (1988–1993)
  • Криштоф Рашковски – тапани (1988–2005; died 2005)[8]
  • Јарослав Лабиенец – гитара (1991–1997)
  • Лешек Раковски – бас гитара (1993–2001)[9]
  • Маврициј Стефановиц – гитара (1997–2008)[10]
  • Конрад Каршут – бас гитара (2002–2003)[11]
  • Марцин Новак – бас гитара (2003–2008)[12]
  • Дариус Брзозовски – тапани (2004–2008)[13]
  • Павел Јарошевиц – тапани (2008–2011)[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Interview with Piotr Wiwczarek“ (на полски). Kinofilia. архивирано од изворникот на 3 мај 2006 г.. https://web.archive.org/web/20060503043205/http://www.film.com.pl/filmzycia.php. посет. 27 јануари 2006 г. 
  2. Rogowiecki, Roman (8 јуни 2002 г). Vader Rules. „Billboard“ (Nielsen Business Media, Inc.) том  114 (23): 57. ISSN 0006-2510. 
  3. Walewski, Jacek. „Marek Pająk (Vader, Esqarial, Panzer X)“. http://www.magazyngitarzysta.pl/ludzie/wywiady/7110-marek-pajak-vader-esqarial-panzer-x.html. посет. 7 март 2014 г. 
  4. „New Vader Drummer's Live Debut (Video)“. Blabbermouth.net. 21 јуни 2011. http://www.blabbermouth.net/news/new-vader-drummer-s-live-debut-video/. посет. 7 март 2014 г. 
  5. Schwarz, Paul (12 октомври 2009). „CoC chats with Piotr Wiwczarek of Vader“. Chronicles of Chaos. http://www.chroniclesofchaos.com/articles.aspx?id=1-252. посет. 7 март 2014 г. 
  6. 6,0 6,1 6,2 „Vader: New Touring Lineup Announced“. Blabbermouth.net. 17 септември 2008. http://www.blabbermouth.net/news/vader-new-touring-lineup-announced/. посет. 7 март 2014 г. 
  7. „Vader Taps Against The Plagues Guitarist For North American Tour“. Blabbermouth.net. 31 март 2010. http://www.blabbermouth.net/news/vader-taps-against-the-plagues-guitarist-for-north-american-tour/. посет. 7 март 2014 г. 
  8. „Vader Part Ways With Longtime Drummer DOC“. Blabbermouth.net. 21 март 2005. http://www.blabbermouth.net/news/vader-part-ways-with-longtime-drummer-doc/. посет. 7 март 2014 г. 
  9. „Archive News Sep 25, 2001“. Blabbermouth.net. 25 септември 2001. http://www.blabbermouth.net/news/archive-news-sep-25-2001/. посет. 7 март 2014 г. 
  10. „Vader Parts Ways With Drummer, Guitarist“. Blabbermouth.net. 30 август 2008. http://www.blabbermouth.net/news/vader-parts-ways-with-drummer-guitarist/. посет. 7 март 2014 г. 
  11. „Archive News Nov 19, 2001 - update 2“. Blabbermouth.net. 19 ноември 2001. http://www.blabbermouth.net/news/archive-news-nov-19-2001-2/. посет. 7 март 2014 г. 
  12. „Vader Part Ways With Bassist, Announce Replacement“. Blabbermouth.net. 27 јуни 2003. http://www.blabbermouth.net/news/vader-part-ways-with-bassist-announce-replacement/. посет. 7 март 2014 г. 
  13. „Vader: Album Recording Postponed, New Drummer Announced“. Blabbermouth.net. 16 февруари 2004. http://www.blabbermouth.net/news/vader-album-recording-postponed-new-drummer-announced/. посет. 7 март 2014 г. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]