Прејди на содржината

The Pretenders

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pretenders
The Pretenders на настап во Дубаи, 2007
Животописни податоци
ПотеклоХерефорд, Англија
Жанрови
Период на активност1978–денес
Издавачи
Мреж. местоthepretenders.com

The Pretenders (транскрипција: Притендерс) ― британско-американска рок-група основана во март 1978 година. Првата постава на групата се состоела од: основачот и главен текстописец Криси Хајнд (пејачка, ритам-гитара), Џејмс Ханиман-Скот (главна гитара, придружен вокал, клавијатури), Пит Фарндон (бас-гитара, придружен вокал) и Мартин Чемберс (тапани, придружен вокал, удирачки инструменти). По смртта на Ханимен-Скот во 1982 година и на Фарндон во 1983 година, групата имала чести промени во составот; Хајнд била единствен постојан член на групата.[2]

Меѓу најпопуларните песни на групата се: Kid (1979), Brass in Pocket (1979), Talk of the Town (1980), Message of Love (1981), My City Was Gone (1982), Back on the Chain Gang (1982) ), Middle на патот (1983), 2000 милји (1983),  Don't Me Get Wrong (1986), My Baby (1986) ) и I'll Stand by You (1994). The Pretenders биле примени во Куќата на славните на рокенролот во 2005 година.

Членови[уреди | уреди извор]

Сегашни членови

  • Криси Хајнд – главна пејачка, ритам-гитара, хармоника (1978-денес)
  • Мартин Чемберс – тапани, удирачки инструменти, придружни и повремено водечки вокали (1978–1986, 1993–денес)
  • Ник Вилкинсон – бас, придружен вокал (2005-денес)
  • Џејмс Волбурн – главна гитара, клавијатури, придружни вокали (2008-денес)
  • Ерик Хејвуд – челична гитара на педали, придружни вокали (2008-денес)
  • Карвин Елис – клавијатури, акустична гитара (2021–сега; член на турнеја 2012, 2017–2021)

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Pretenders (1980)
  • Pretenders II (1981)
  • Learning to Crawl (1984)
  • Get Close (1986)
  • Packed! (1990)
  • Last of the Independents (1994)
  • ¡Viva El Amor! (1999)
  • Loose Screw (2002)
  • Break Up the Concrete (2008)
  • Alone (2016)
  • Hate for Sale (2020)
  • Relentless (2023)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Pretenders | Biography & History“. AllMusic. Посетено на 20 June 2021.
  2. „Chrissie Hynde - New Songs, Playlists & Latest News - BBC Music“. BBC.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]