Team (словачка група)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Team)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
TEAM
Биографски податоци
ПотеклоБратислава,  Словачка
ЖанровиРок, Хеви метал, поп-рок
Период на активност1988–денес
ИздавачиOpus, Tommü Records, ENA Production, Forza и Universal Music
СоработнициPavol Habera
Мреж. местоwww.team-online.sk
Членови
Павол Хабера, Душан Анталик, Иван Валек, Милан Дочекал, Иван Марчек, и Јурај Татар

Team е словачка рок група. Основана е почетокот на 80те години во 20 век. Во годините 1989, 1990 a 1991 ја добиват наградата „Zlatý slávik„(Златен славеј). 1991 година истата награда ја добива главниот вокал на групата, Павол Хабера во категоријата „пејач„. По големиот успех на првиот албум „Тим„, бендот целиот албум го сними наново но на есперанто јазик. Toa им овозможи турнеји и надвор од границите на тогашната Чехословачка, како и концерт во Велика Британија.

Особено се прославиа со синглот „Držím ti miesto„ (Ти го чувам местото) од нивниот трет албум, Team 3, издаден во 1990 година. Песната околу 15 години подоцна ја отпеа и словачката пеачка Зузана Сматанова во рамките на телевизијско шоу на првиот канал од Словачката државна телевизија.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Team 1 (Opus, 1988)
  • Ora Team' / Team en Esperanto (1989)
  • Team 2 - Prichytený pri živote (Opus, 1989)
  • Team 3 (Opus, Tommü Records, 1990)
  • Team 4 (Tommü Records, 1991)
  • Team 5 (Tommü Records, 1993)
  • Team 6 - Voľná zóna (ENA Production, 1996)
  • Team 7edem (Forza, 2000)
  • Mám na teba chuť :-) (Universal Music, 2002)
  • Live in Praha (Interkoncerts, 2003)
  • Team X (Universal Music, 2004)
  • Team 11 (Universal Music, 2007)

Компилации[уреди | уреди извор]

  • Team – Hity (Music 42, 1994)
  • Best of Team (1997)
  • Team – Zlaté hity (Tommü Records, 2000)
  • Best of – Piesne o láske (2002)
  • Best Of 1988-2005 (2005)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]