Russula acrifolia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Russula|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Russula acrifolia
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Russula
Вид: Russula acrifolia
Биномен назив
Russula acrifolia
Russula acrifolia
Од Атаманово, Краснојарски крај, Русија
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Russula
Вид:
R. acrifolia
Биномен назив
Russula acrifolia

Romagn. (1997)[1]
Синоними [2]
  • Russula acrifolia Romagn. (1962)[3]

Russula acrifolia е вид на јадлива гулапка. Шапката и е обоена сиво до црно-сиво, шапката станува црвена кога е повредена, но потоа станува црно-сива. Се јаде и е опишана со остар лут вкус. Расте на богати почви.[4]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Russula acrifolia е холарктички вид на кој му е потребна умерена клима. Видот е распространет во Кавказ, Сибир, Кореја и Јапонија, Северна Америка, Северна Африка и Европа.

Еколошки својства[уреди | уреди извор]

Russula acrifolia е микоризна печурка за различни дрвја. Неговите омилени симбионски партнери се Fagus sylvatica и смреката. Ако тие не се достапни, може да формира и симбиотски партнерства со ариш, борови, бреза, даб и липа.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Romagnesi, Henri (1968). „Une espèce européenne nouvelle de la section malgache des Archaeinae Heim : Russula camarophylla Romagn., nov.sp“. Bulletin mensuel de la Société linnéenne de Lyon. 37 (3): 104–108. doi:10.3406/linly.1968.5995. ISSN 0366-1326.
  2. Romagnesi, Henri (1962). „Taxa nova ex genere Russula“. Bulletin mensuel de la Société linnéenne de Lyon (француски). 31 (6): 172–177. doi:10.3406/linly.1962.7058. ISSN 0366-1326.
  3. Marxmüller, Helga (2005). „Russula camarophylla Romagn“. Bulletin mensuel de la Société linnéenne de Lyon. 74 (8): 101–105. doi:10.3406/linly.2005.13563. ISSN 0366-1326.
  4. 4,0 4,1 Stasiska, Małgorzata; Sotek, Zofia; Ruszkiewicz-Michalska, Małgorzata; Białecka, Boenna (2016-08-01). „Russula torulosa (Basidiomycota: Russulales), a new record to Poland“. Nova Hedwigia. 103 (1–2): 145–154. doi:10.1127/nova_hedwigia/2016/0341. ISSN 0029-5035.