Гулапки

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Russula betularum
Russula aurata
жолта гулапка
Гулапка

Гулапки (латински: Rússula „црвеникава“) е од родот на ламеларни печурки од фамилијата гулапки ( латински: Russulaceae).

Опис[уреди | уреди извор]

 • Шапката првично е сферична, полукружна или во форма на звонче, подоцна е со сплосната форма, рамна или во форма на инка, поретко е конвексна; работ е завиткан или исправен, честопати со ленти или ребресто. Кожичката е со разни бои, сува, поретко влажна, сјајна или безсјајна, понекогаш распукува, лесно се одвојува од пулпата или е леплива.
 • Ливчињата се прицврстени, издлабени, опаѓачки или слободни, со еднаква или нееднаква должина, понекогаш разгранети, обично се густи, понекогаш ретки, со тап или зашилен раб, често кршливи, бели или жолтеникави до окер боја.
 • Стеблото е цилиндрично, рамномерно, поретко задебелено или зашилено на основата, бело или обоено, густо или шупливо внатре.
 • Месото е цврсто, кревко или сунѓересто, особено во стеблото, бело, на пресек и не ја менува бојата со возраста или станува кафеаво, сиво, поцрнува, поцрвува, со благ или лут вкус.
 • Спорите во прав се од бела до темно жолта.[1]

Јадливост[уреди | уреди извор]

Повеќето печурки од овој род се јадат, некои имаат горчлив вкус, но ова обично исчезнува по натопување и вриење. Видовите со лута пулпа се јадат и често се опишуваат како отровни. Кога се консумираат сурови, тие силно ги иритираат мукозните мембрани, што може да доведе до повраќање, но ова дејство не може да се смета за труење во целосна смисла.

Прегледи[уреди | уреди извор]

Познати се околу 275 видови од родот Гулапки (Russula). Околу 60 видови се идентификувани во Русија.

Литература[уреди | уреди извор]

 • Garibova L. V., Sidorova I. I. Печурки. Енциклопедија за природата на Русија. - М., 1999 година
 • Печурки на СССР. - М., 1980 година
 • Арора, Д. (1986). Печурки демистифицирани: Сеопфатен водич за месести габи, Беркли: Десет Брзи Прес. стр. 83-103
 • Фунги - Instituto Geografico De Agostini, Новара, Италија, 1997 година
 • Киби, Г. и Фато, Р. (1990). Клучеви за видовите Русула во североисточна Северна Америка , Сомервил, NJујорк: Киби-Фато Ентерпрајзс. 70 стр
 • Вебер, НС и Смит, АХ (1985). Водич за поле на јужните печурки, Ен Арбор: У Мичиген П. 280 стр
 • Moser, M. (1978) Basidiomycetes II: Röhrlinge und Blätterpilze, Gustav Fischer Verlag Stuttgart. Англиско издание: Клучеви за агариците и Болети ... издадено од Роџер Филипс, Лондон
 • Делумно преведено од холандска страница.

надворешни врски[уреди | уреди извор]

На англиски[уреди | уреди извор]

 1. http://mycoweb.narod.ru/fungi/Russula_table_BK.html