hCard

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

hCard е микроформат за објавување на контактни податоци на поединци, фирми, организации и места, во (X)HTML, Atom, RSS или произволно XML-означување. Микроформатот hCard ова го прави претставувајќи својства и вредности од својства и вредности од vCard на начин „1:1“(RFC 2426), кои се укажуват со HTML-класи и атрибути rel.

Тоа им овозможува на алатките за расчленување (информатика)|расчленување (на пр. други мрежни места или додатокот Operator за Firefox) да извлекуваат податоци и да ги прикажуваат, кроистејќи извесни други мрежни места и картографски алатки, да ги индексираат и пребаруваат, или пак да го стават во адресар.

Во 2009 г. Google најавиле дека ќе ги расчленат микроформатите hCard, hReview и hProduct за резултатите при пребарување.[1] Во септември 2010 Google најавиле дека сакаат да истакнуваат, информации од hReview со hCard во резултатите од локалните пребарувања.[2] Во февруари 2011, Facebook почнал да истанува hCard за означување на местата на одржување настани[3].

Пример[уреди | уреди извор]

Еве HTML-код:

 <ul>
  <li>Петар Петровски</li>
  <li>Пеце</li>
  <li>Пример Комерц</li>
  <li>604-555-1234</li>
  <li><a href="http://primer.com.mk/">http://primer.com.mk/</a></li>  
 </ul>

Означувајќи го со код за микроформат, добиваме:

 <head profile="http://www.w3.org/2006/03/hcard">
 ...
 </head>
 ...
 <ul class="vcard">
  <li class="fn">Петар Петровски</li>
  <li class="nickname">Пеце</li>
  <li class="org">Пример Комерц</li>
  <li class="tel">604-555-1234</li>
  <li><a class="url" href="http://primer.com.mk/">http://primer.com.mk/</a></li>
 </ul>

Тука, форматираното име (fn), организација (org), телефонски број(tel) и мрежна адреса (url) се укажуваат со поединечни класни називи; и сето се обвиткува со class="vcard", што означува дека другите класи образуваат hcard, и не се случајно именувани. Ако hCard-от се коисти за организација или место на одржување, класите fn и org се применуваат наистиот елемент, како во <span class="fn org">Википедија</span> или <span class="fn org">Универзална Сала</span>. Постојат и други незадолжителни класи за hCard.

Денешната програмска опрема (како на пр. приклучоците за прелистувачи) може да ги извлекува информациите и да ги пренесе во некој друг промски прилог, како да речеме адресар.

Geo и adr[уреди | уреди извор]

Микроформатот Geo е дел од спецификацијата на hCard, и честопати се среќава како содржател на координатите на местоположбата на она што е на hCard-от.

Делот adr може да се користи и како самостоен формат.

Вистински пример[уреди | уреди извор]

Еве ги контактните податоци на Фондацијата Викимедија, во облик на вистинскиот hCard:

Wikimedia Foundation Inc.
149 New Montgomery Street, 3rd Floor
San Francisco, CA 94105
USA
Phone: +1-415-839-6885
Email:
Fax: +1-415-882-0495

Искористено е следново означување (обвиткано за читливост):

 <div class="vcard">
  <div class="fn org">Wikimedia Foundation Inc.</div>
  <div class="adr">
   <div class="street-address">149 New Montgomery Street, 3rd Floor</div>
   <div> <span class="locality">San Francisco</span>, <span class="region">CA</span> <span class="postal-code">94105</span></div>
   <div class="country-name">USA</div>
  </div>
  <div>Phone: <span class="tel">+1-415-839-6885</span></div>
  <div>Email: <span class="email">info@wikimedia.org</span></div>
  <div>
   <span class="tel"><span class="type">Fax</span>: 
   <span class="value">+1-415-882-0495</span></span>
  </div>
 </div>

(обично би употребиле

 <abbr class="region" title="California">CA</abbr>

за изводот да содржи region="California", но Википедија не го поддржува елементот abbr.) Можеме да забележиме дека во овој пример, својствата за формално име (fn) и организација (org) се здружени во еден елемент, и со тоа се гледа дека ова е hCard за организација, а не физичко лице.

Други атрибути[уреди | уреди извор]

Еве други позастапени атрибути:

 • bday - датум на раѓање на лицето
 • email
 • honorific-prefix
 • honorific-suffix
 • label - за неразложени адреси (напишани во еден ред)
 • logo
 • nickname
 • note - слободен текст
 • photo
 • post-office-box

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Goel, Kavi (12 мај 2009). „Introducing Rich Snippets“. Google Webmaster Central Blog. Google. http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2009/05/introducing-rich-snippets.html. посет. 25 мај 2009 г. 
 2. Blumenthal, Mike (22 септември 2010). „Google Announces Full Support for Microformats in Local“. Understanding Google Maps. http://blumenthals.com/blog/2010/09/22/google-announces-full-support-for-microformats-in-local/. посет. 30 септември 2010 г. 
 3. Protalinski, Emil (18 февруари 2011). „Facebook adds hCalendar and hCard microformats to Events“. ZDNet. http://www.zdnet.com/blog/facebook/facebook-adds-hcalendar-and-hcard-microformats-to-events/266. посет. 24 март 2011 г. 
 • Allsopp, John (2007). Microformats: Empowering Your Markup for Web 2.0. Berkeley: Friendsof. стр. 125. ISBN 1590598148. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]