Прејди на содржината

Cladonia

Од Википедија — слободната енциклопедија
Cladonia
Cladonia portentosa
eНаучна класификација
Царство: Fungi
Колено: Ascomycota
Класа: Lecanoromycetes
Ред: Lecanorales
Семејство: Cladoniaceae
Вид: Cladonia

P.Browne (1756)
Слични видови
Cladonia subulata

(L.) Weber ex F.H.Wigg. (1780)
Видови

See List of Cladonia species

Cladonia е род на лишаи слични на мов од фамилијата Чашкести лишаи. Тие се примарен извор на храна за ирвасите / карибу. Видовите Чашкести лишаи се од економска важност за сточарите на ирваси, како што се Лапонците во Скандинавија или Ненец во Русија. Антибиотските соединенија се екстрахираат од некои видови за да се создаде антибиотска крема. Светло зелениот вид Cladonia stellaris се користи за украсување на цвеќиња.

Иако филогенијата на родот Чашкести лишаи сè уште е под истрага, две главни морфолошки групи најчесто се разликуваат од таксономистите: морфо-типот Cladonia и морфо-типот Cladina. Морфо-типот Cladonia има многу повеќе видови, и генерално се опишува како група на сквамулозни (растат од сквамули), лишаи кои носат чашки. Морфо-типовите Cladina често се нарекуваат фуражни лишаи, лишаи што формираат душеци или лишаи од ирваси (поради нивната важност како зимска сточна храна).

Cladonia perforata („перфорирана кладонија“) е една од двете на списокот на загрозени видови во САД и никогаш не треба да се собира. Постои само во неколку мали популации во Флорида.

Неколку видови Cladonia растат на песочни дини. Присуството и бујниот раст сличен на тепих на видовите Cladonia е еден од дефинирачките знаци на сивата дина, приоритетно живеалиште за зачувување според Директивата на ЕУ за живеалишта.

Видовите Cladonia се користат како прехранбени растенија од ларвите на некои видови Пеперуги вклучувајќи го Chionodes continuella.

Избрани видови[уреди | уреди извор]

Избраните видови на Cladonia вклучуваат:[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Walewski. Joe (2007). Lichens of the North Woods. Duluth, MN: Kollath+Stensaas Publ.