30 јуни (починале)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1579  Мехмед-паша Соколовиќосманлиски државник.
1938  Милан Ракиќ — српски поет.
1953  Чарлс Вилијам Милер — неофицијалниот татко на фудбалот во Бразил.
1961  Ли ди Форестамерикански пронаоѓач.
2001  Џо Хендерсон — американски џез-музичар.
2002  Николај Хајтов — бугарски писател.
2023  Вахидин Мусемиќ — босански и југословенски фудбалер.