29 декември (настани)

Од Википедија — слободната енциклопедија
1943  Во местото Провањеница, во атарот на селото Канарево, кумановско, бугарската војска и полиција стрелала осум луѓе од селото Орах, еден од селото Канарево и еден од селото Длабочица. Притоа 77 луѓе од Орах биле интернирани во Бугарија.
1944  Основана Македонската стопанска банка.
1992  Долниот дом на холандскиот Парламент донел одлука за признавање на Република Македонија.
1993  Владите на Полска и на Република Македонија донеле одлуки за воспоставување дипломатски односи во ранг на вонредни и ополномоштени амбасадори.
1993  Исланд и на Република Македонија воспоставиле дипломатски односи.
1997  Во Хонгконг започнало систематско санитарно колење на целокупната популација на кокошки (1,25 милиони), за да се спречи ширењето на птичјиот грип.