Шаблон:Инфокутија Зграда

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Икона за документација Шаблонска документација[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Коментар Овој шаблон содржи еден или повеќе незадолжителни параметри. Поподробно на страницата за разговор.

Овој шаблон содржи некои крајно сложени и езотерични синтаксини елементи. Не се обидувајте да го менувате шаблонов доколку не сте апсолутно сигурни дека целосно сфаќате за што се работи во кодот и сте подготвени целосно да ја поправите штетата која евентуално би ја нанеле. Сите експерименти правете ги во шаблонскиот песок или во корисничкиот простор.

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Зграда
| name        = 
| native_name     = 
| native_name_lang  = 
| former_names    = 
| alternate_names   = 
| status       = 
| image        = 
| image_alt      = 
| caption       = 
| map_type      = 
| map_alt       = 
| map_caption     = 
| altitude      = 
| building_type    = 
| architectural_style = 
| structural_system  = 
| cost        = 
| ren_cost      = 
| client       = 
| owner        = 
| current_tenants   = 
| landlord      = 
| location      = 
| address       = 
| location_town    = 
| location_country  = 
| iso_region     = 
| coordinates_display = 
| latitude      = 
| longitude      = 
| latd        = 
| latm        = 
| lats        = 
| latNS        = 
| longd        = 
| longm        = 
| longs        = 
| longEW       = 
| coordinates     = 
| groundbreaking_date = 
| start_date     = 
| completion_date   = 
| completed_date   = 
| opened_date     = 
| inauguration_date  = 
| renovation_date   = 
| demolition_date   = 
| destruction_date  = 
| height       = 
| diameter      = 
| antenna_spire    = 
| roof        = 
| top_floor      = 
| other_dimensions  = 
| floor_count     = 
| floor_area     = 
| seating_type    = 
| seating_capacity  = 
| elevator_count   = 
| main_contractor   = 
| architect      = 
| architecture_firm  = 
| structural_engineer = 
| services_engineer  = 
| civil_engineer   = 
| other_designers   = 
| quantity_surveyor  = 
| awards       = 
| designations    =
| ren_architect    = 
| ren_firm      = 
| ren_str_engineer  = 
| ren_serv_engineer  = 
| ren_civ_engineer  = 
| ren_oth_designers  = 
| ren_qty_surveyor  = 
| ren_awards     = 
| url         = 
| nrhp        =
| references     = 
}}

Пример[уреди извор]

Судска палата - Брисел
Palais de justice de Bruxelles
Justitiepaleis van Brussel
Здание со средишна купола и крила со столбови во грчки стил
Главна фасада на судската палата во Брисел
Инфокутија Зграда се наоѓа во Белгија
Местоположба во рамките на Белгија
Општи податоци
Стил еклектизам, неокласика
Место Брисел, Белгија
Земја Белгија
Координати 50°50′12″ СГШ 4°21′06″ ИГД / 
Надм. височина 2 м
Сегашни станари Суд на Белгија
Почната 31 октомври 1866
Пуштена во употреба 15 октомври 1883
Трошок за изградба 45 милиони белгиски франци
Нарачател Влада на Белгија
Сопственик Влада на Белгија
Висина 142 м
Димензии
Пречник 160 x 150 м
Технички податоци
Подна површина 260.000 м2
Проектирање и изградба
Архитект Жозеф Пуларт
Портал
primer.com
{{Инфокутија Зграда
| name        = Судска палата - Брисел
| native_name     = {{јаз|fr|Palais de justice de Bruxelles}}<br />{{јаз|nl|Justitiepaleis van Brussel}}
| image        = Justitiepaleis1.jpg
| image_alt      = Здание со средишна купола и крила со столбови во грчки стил
| caption       = Главна фасада на судската палата во Брисел
| former_names    = 
| alternate_names   =
| map_type      = Белгија
| map_alt       = 
| map_caption     = Местоположба во рамките на Белгија
| building_type    = 
| architectural_style = [[еклектизам]], [[неокласична архитектура|неокласика]] 
| structural_system  = 
| cost        = 45 милиони [[белгиски франк|белгиски франци]]
| location      = [[Брисел]], [[Белгија]]
| client       = Влада на Белгија
| owner        = [[Влада на Белгија]]
| current_tenants   = Суд на Белгија
| landlord      = 
| location_country  = Белгија
| latd        = 50
| latm        = 50
| lats        = 12
| latNS        = N
| longd        = 4
| longm        = 21
| longs        = 6
| longEW       = E
| altitude      = 2 м
| start_date     = 31 октомври 1866
| completion_date   = 
| inauguration_date  = 15 октомври 1883
| demolition_date   = 
| height       = 142 м
| diameter      = 160 x 150 м
| other_dimensions  = 
| floor_count     = 
| floor_area     = 260.000 м<sup>2</sup>
| main_contractor   = 
| architect      = [[Жозеф Пуларт]]
| structural_engineer = 
| services_engineer  = 
| civil_engineer   = 
| other_designers   = 
| quantity_surveyor  = 
| awards       = 
| designations    =
| url         = {{URL|primer.com}}
| references     = 
}}


Микроформат[уреди извор]

HTML-означувањето кое се добива со овој шаблон вклучува микроформат hCard, што овозможува расчленување на топонимот и местоположбата од страна на сметачот, или по автоматска постапка за каталогизација на статија низ википедијата, или преку алатка во прелистувачот со која работи корисникот, за (на пример) додавање на наслов во именик. Во hCard има микроформат Geo, што дополнително овозможува расчленување на координатите (геог. ширина и геог. должина), за да може да се побараат на карта, или да се преземат и стават во GPS-уред. За повеќе информации за употребата на микроформати на Википедија, погледајте го проектот за микроформати.

Ако местото има „основано“, „отворено“ или сличен датум, користете {{Почетен датум}}.

hCard користи HTML-класи, вклучувајќи ги:

 • adr
 • agent
 • category
 • county-name
 • extended-address
 • fn
 • label
 • locality
 • nickname
 • note
 • org
 • region
 • street-address
 • vcard

Geo се повикува со {{coord}}, и користи HTML-класи:

 • geo
 • latitude
 • longitude

Не ги преуменувајте или отстранувајте овие класи; ниту пак треба да склопувате вгнездените елементи коишто ги користат.

Кога назначувате координати, не бидете претерано прецизни.