Прејди на содржината

Чилер Илхан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илхан во 2018 година

Чилер Илхан е турско-холандска писателка. Студирала меѓународни односи и политички науки на Универзитетот Богазичи и хотелски менаџмент во хотелското училиште Глион во Швајцарија . Работела на различни начини како хотелиер, писател и уредник.

Чилер Илхан студиралa меѓународни односи и политички науки на Универзитетот Богазичи; а потоа и хотелски менаџмент во училиштето за хотели Glion во Швајцарија. Работела во областите на хотелски менаџмент, маркетинг/комуникации и издаваштво (како уредник/писател). Таа е член на турскиот и холандскиот ПЕН.

Илхан е активна писателка уште од нејзината најрана младост. Во 1993 година, таа ја освоила наградата за младински награди Јашар Наби Најир за еден од нејзините раскази. Таа редовно објавувала раскази, есеи, рецензии на книги, патувања и преводи во весници и списанија. Нејзината прва книга „Rüya Tacirleri Odası“ „(Комора на трговци од соништата“, Артемида, април 2006 година) е збирка раскази кои алудираат еден на друг. Нејзината втора книга со наслов „Sürgün“ („Прогонство“, Еверест, март 2010 година) содржела меѓусебно поврзани приказни чии теми се движат од инвазијата на Ирак до жените од Бетмен и судбината на лабораторијата. Sürgün ( Прогонство ) ја доби наградата за литература на ЕУ за 2011 година,[1] и бил преведен и објавен на англиски од Istros Books, Лондон во 2016 година [2] Exile, во потесниот избор и за Prix Du Livre Lorientales 2017 година, досега е објавен во над 20 земји. Заснована на вистинска приказна за екстремно сурово убиство, Нишан Еви (Engagement, Everest, 2021) е волшебна новела, раскажана со уникатен глас, рефлектирајќи ги животите кои се бришат и губат под тежината на различните центри на моќ - почнувајќи од официјален на таинствениот - среде испреплетениот начин на живот во источна Турција. Приказните и написите на Илхан биле избрани за над 15 истакнати национални и меѓународни антологии. Таа е член на турскиот и холандскиот ПЕН.

  1. „EU Prize for Literature - Çiler İlhan“. Архивирано од изворникот на 2021-11-07. Посетено на 2023-05-30.
  2. „Profile“. Архивирано од изворникот на 2021-05-15. Посетено на 2023-05-30.

https://www.cilerilhan.com/en-US/ Архивирано на 30 мај 2023 г.