Црква „Св. Петар и Павле“ - Пакошево

Од Википедија — слободната енциклопедија
Coat of arms of the Macedonian Orthodox Church.png
Macedonian cross.svg
Свети апостоли Петар и Павле
Sv.Petar i Pavle-Pakosevo.jpg

Црквата „Свети апостоли Петар и Павле“ во Пакошево

македонска православна црква
Епархија Скопска
Местоположба

Карта

Место Пакошево
Општина Зелениково
Држава Македонија
Општи податоци
Покровител Свети Петар, Свети Павле
Изградба 1982-1985 година
Архитектонски опис

Свети Апостоли Петар и Павлемакедонски православен храм кој се наоѓа во селото Пакошево, недалеку од Зелениково во околината на градот Скопје. Храмот се наоѓа на самиот крај, јужно од селото, крај патот кој води кон Ново Село. Црквата е изградена во периодот од 1982 до 1985 година. На карпестиот рид на црквата е поставен и метален крст. Патрониот празник на црквата е слава на селото, кога се прави собор и се дели ручек во трпезаријата која се наоѓа веднаш до црквата. Во кругот на црквата се наоѓаат и селските гробишта.