Центросаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Центросаурус е род на тревојади сератопсиди диносауруси од доцниот креда период на Канада. Нивните остатоци биле пронајдени во формацијата Парк Диносаурус, кои датираат од 76,5 до 75,5 милиони години.[1]

Откривање и именување[уреди | уреди извор]

Реставрација

Првите остатоци од Центросаурус биле откриени и именувани од палеонтологот Лоренс Ламбе во слоеви покрај реката Црвениот елен во Алберта, Канада. Името Сентросаурус значи „зашилен гуштер“ (од грчки kentron, "точка или бодликава" и sauros , σαῦρος , "гуштер"), и се однесува на серијата мали рогови поставени долж маргината на нивните набори, а не на назалните рогови (кои биле непознати кога бил именуван диносаурусот). Родот не треба да се меша со стегосаурот Кентросаурус, чие име потекнува од истиот грчки збор.

Подоцна, огромни коски на Центросаурус биле пронајдени во провинцискиот парк Диносаурус, исто така во Алберта. Некои од овие подрачја се протегаат на стотици метри и содржат илјадници диносауруси од сите возрасти и сите нивоа на завршување. Научниците претпоставуваат дека големата густина и бројот на овие диносауруси ќе биде објаснета доколку тие пропаднале додека се обидувале да ја преминат поплавената река.[2] Откритието на илјадници фосили на Центросаурус во близина на градот Хилда, Алберта, се верува дека е најголемото подрајче на коски на диносауруси досега откриен. Областа сега е позната како мега-коска на Хилда.[3]

Поради варијацијата помеѓу видовите, па дури и поединечните примероци на сентросауруси, има многу расправии за тоа кои родови и видови се валидни, особено дали Центросаурус и/или Моноклониус се валидни родови, не се погодни за дијагностицирање или пак се евентуално припадници на спротивниот пол. Во 1996 година, Питер Додсон открил доволно варијации помеѓу Центросаурус, Стиракосаурус и Моноклониус за да се класифицираат како засебни родови и дека Стиракосаурусот повеќе наликувал на Центросаурус отколку што личел на Моноклониус.

На "Monoclonius nasicornus" костурот.

Додсон верувал дека еден вид на Моноклониус, М. nasicornus, можеби бил женски Стиракосаурус.[4] Неговите проценки биле делумно следени, со тоа што други истражувачи не прифаќаат Monoclonius nasicornus како женски Стиракосаурус или Моноклиниус како валиден род.[5] Додека е предложен сексуален диморфизам за побазален Сератопсиец, Протоцератопс,[6] нема цврсти докази за сексуален диморфизам кај ниту еден Сератопсид.[7][8][9] Други ги синонимизирале C. nasicornus со C. apertus,[10] или ги сметале за посебен Центросаурус вид: Centrosaurus nasicornus.[11] Исто така биле предложени како директен предок на Styracosaurus albertensis.[12] Една студија од 2014 година за промените во текот на растот во Centrosaurus заклучиla дека C. nasicornus е помлад синоним за C. apertus, што претставува средна фаза на раст.[13]

Видот C. brinkmani, кој бил опишан во 2005 година, бил преместен во новиот род Короносаурус во 2012 година.[14]

Опис[уреди | уреди извор]

Споредба на големината со човекот

Масивните тела на Центросаурус биле на товар на екстремитети, иако биле до 5,5м тие не биле особено големи диносауруси.[15] Како и другите сентросауруси, и Центросаурусите носеле единечни големи рогови над носот.[2] Овие рогови се закривувале напред или назад во зависност од примерокот. Орнаментирањето на черепот било намалено со стареењето на животните.[13] Наборот бил релативно краток во споредба со вкупната должина на черепот и можел да порасне до над половина метар долг кај најстарите и најголемите возрасни.

Центросаурусот се одликувал со тоа што имал два големи рога, кои се закачувале нанапред. Пар мали рогови насочени нагоре кои се наоѓале над очите. Набрчканите делови на Центросаурус биле умерено долги, со прилично големи окна и мали рогови по надворешните рабови.[2]

Класификација[уреди | уреди извор]

Голема кука од задниот дел на варовникот на Центросаурус. Овие куки се дијагностички за родот.
Комплетни черепи распоредени по онтогенетски редослед

Родот Центросаурус го дава своето име на потсемејството Centrosaurinae. Се чини дека неговите најблиски роднини се Стиракосаурус и Моноклониус. Толку многу наликува на второто од овие што некои палеонтолози сметаат дека претставуваат исто животно.[2] Другите членови на Centrosaurinae клад вклучуваат Пахириносаурус,[16][17] Авацератопс,[18] Еиниосаурус,[19] Албартецератопс,[20] и Ахелосаурус.

Кладограмот претставен подолу претставува филогенетска анализа на Чиба (2017):[21]

Палеобиологија[уреди | уреди извор]

Улоги на АМНХ 5427, Музеј на Викторија.

Како и другите сератопсиди, вилиците на Центросаурус биле прилагодени на режење преку цврст растителен материјал. Откривањето на гигантски подрачја на коските на Центросаурус во Канада сугерира дека тие биле зелени животни и можеле да патуваат во големи стада.[2] Коскено легло составено од остатоци од Центросаурус и Стиракосаурус е познато од формацијата Парк Диносаурус во денешна Алберта.[22] Масовните смртни случаи може да биле предизвикани од животни кои самостојно живееле кои се собирале околу водената дупка за време на сушата.[23] Центросаурусот се наоѓа понизок во формацијата отколку Стиракосаурусот, што укажува на тоа дека Центросаурусот бил раселен од Стиракосаурус, бидејќи околината се менувала со текот на времето.[5]

Реставрација на стадо што плива, како што се претпоставува мега-коскени леи

Големите набори и назални рогови на Сератопсијците се меѓу најкарактеристичните украси на лицето од сите диносауруси. Нивната функција е предмет на дебата откако биле откриени првите роговидни диносауруси. Заедничките теории во врска со функцијата на сератопски набори и рогови вклучуваат одбрана од грабливци, борба во рамките на видот и визуелно прикажување. Студија од лезии на черепот Трицератопс и Центросаурус во 2009 година открила дека повредите на коските на черепите се најверојатно предизвикани од интравидови борби (борба со рогови), отколку од грабливски напади. Наборите на Центросаурус биле премногу тенки за да се користат за одбрана од грабливци, иако подебелите, цврсти набори на Трицератопс можеби се развиле за да ги заштитат нивните вратови. Наборите на Центросаурус најверојатно се користеле „за препознавање на видовите и/или други форми на визуелно прикажување“.[24]

Палеопатологија[уреди | уреди извор]

Откриено е дека примерок од Centrosaurus apertus реставриран од провинцискиот парк Диносаурус во 1989 година имал осакатувачки остеосарком во десната фибула. Испитувањето на карциномските лезии во коската сугерира дека карциномот достигнал агресивна фаза. Ракот би резултирал во сериозно куцање што би го направила цератопсиот поранлив на предации. Сепак, фактот дека тоа било дел од стадо му овозможило на Центросаурус да преживее многу подолго отколку што се очекувало за животно заразено со толку тешко заболување. Се верува дека самото животно починало од давење во поплавата што го создала коскеното подрачје на Центросаурус каде што бил пронајден. Примерокот останува еден од ретките примероци на диносауруси пронајден со тежок карцином.[25]

Палеобиогеографија[уреди | уреди извор]

Впечаток на кожата на AMNH 5427

Томас М. Леман забележал дека фосилите на Центросаурус не се пронајдени надвор од јужна Алберта, иако тие се едни од најраспространетите јудитски диносауруси во регионот.[26] Големите тревопасни животни како цератопсијците кои живееле во Северна Америка за време на доцната критеа имале „неверојатно мали географски опсези“ и покрај нивната голема големина на телото и голема подвижност.[26] Оваа ограничена дистрибуција силно се спротивставува на модерните фауни кај цицачите чии големи тревојади се опфаќаат „типично [општо] ... опфаќа голем дел од континентот“.[27]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Arbour, V.M., V. M.; Burns, M. E.; Sissons, R. L. (2009). „A redescription of the ankylosaurid dinosaur Dyoplosaurus acutosquameus Parks, 1924 (Ornithischia: Ankylosauria) and a revision of the genus“. Journal of Vertebrate Paleontology. 29 (4): 1117–1135. doi:10.1671/039.029.0405.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 "Centrosaurus." In: Dodson, Peter & Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B. The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD. p. 135. ISBN 0-7853-0443-6.
 3. Scientists find dino deathbed, signs of carnage. Edmonton Sun. http://www.edmontonsun.com/news/canada/2010/06/18/14439211.html Архивирано на 22 јуни 2010 г. retrieved 18 06 2010
 4. Dodson, P. (1996). The Horned Dinosaurs: A Natural History. Princeton University Press: Princeton, New Jersey, pp. 197–199. ISBN 0-691-02882-6.
 5. 5,0 5,1 Ryan, Michael J.; Evans, David C. (2005). „Ornithischian Dinosaurs“. Во Currie, Phillip J.; Koppelhus, Eva (уред.). Dinosaur Provincial Park: A Spectacular Ancient Ecosystem Revealed. Bloomington: Indiana University Press. стр. 312–348. ISBN 0-253-34595-2.
 6. Dodson, P. „Quantitative aspects of relative growth and sexual dimorphism in Protoceratops“. Journal of Paleontology. 50: 929–940.
 7. Forster, C. A. (1990). The cranial morphology and systematics of Triceratops, with a preliminary analysis of ceratopsian phylogeny. Ph.D. Dissertation. University of Pennsylvania, Philadelphia. 227 pp.
 8. Lehman, T. M. (1998). „A gigantic skull and skeleton of the horned dinosaur Pentaceratops sternbergi from New Mexico“. Journal of Paleontology. 72 (5): 894–906. doi:10.1017/S0022336000027220.
 9. Sampson, S. D.; Ryan, M.J.; Tanke, D.H. (1997). „Craniofacial ontogeny in centrosaurine dinosaurs (Ornithischia: Ceratopsidae): taphonomic and behavioral phylogenetic implications“. Zoological Journal of the Linnean Society. 121 (3): 293–337. doi:10.1111/j.1096-3642.1997.tb00340.x.
 10. M.J. Ryan and D.C. Evans, 2005, "Ornithischian dinosaurs". In: P.J. Currie and E.B. Koppelhus (eds.), Dinosaur Provincial Park: A Spectacular Ancient Ecosystem Revealed. Indiana University Press, Bloomington pp 312-348
 11. Russell, L.S. (1930). „Upper Cretaceous dinosaur faunas of North America“. Proceedings of the American Philosophical Society. 69 (4): 133–159.
 12. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 261
 13. 13,0 13,1 Frederickson, J. A.; Tumarkin-Deratzian, A. R. (2014). „Craniofacial ontogeny in Centrosaurus apertus. PeerJ. 2: e252. doi:10.7717/peerj.252. PMC 3933270. PMID 24688836.
 14. Ryan, M. J.; Evans, D. C.; Shepherd, K. M.; Sues, H. (2012). „A new ceratopsid from the Foremost Formation (middle Campanian) of Alberta“. Canadian Journal of Earth Sciences. 49 (10): 1251. doi:10.1139/e2012-056.
 15. Paul, Gregory S. (2010). Princeton Field Guide to Dinosaurs. Princeton University Press. ISBN 978-0-691-13720-9.
 16. Dodson, P. (1990). „On the status of the ceratopsids Monoclonius and Centrosaurus“. Во Carpenter, K.; Currie, P.J. (уред.). Dinosaur Systematics: Perspectives and Approaches. Cambridge: Cambridge University Press. стр. 231–243. ISBN 0-521-36672-0.
 17. Ryan, M.J.; A.P. Russell (2005). „A new centrosaurine ceratopsid from the Oldman Formation of Alberta and its implications for centrosaurine taxonomy and systematics“. Canadian Journal of Earth Sciences. 42 (7): 1369–1387. doi:10.1139/e05-029. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 18. Dodson, P. (1990). „On the status of the ceratopsids Monoclonius and Centrosaurus“. Во Carpenter, K.; Currie, P.J. (уред.). Dinosaur Systematics: Perspectives and Approaches. Cambridge: Cambridge University Press. стр. 231–243. ISBN 0-521-36672-0.
 19. Ryan, M.J. (2007). „A new basal centrosaurine ceratopsid from the Oldman Formation, southeastern Alberta“. Journal of Paleontology. 81 (2): 376–396. doi:10.1666/0022-3360(2007)81[376:ANBCCF]2.0.CO;2.
 20. Ryan, M.J. (2007). „A new basal centrosaurine ceratopsid from the Oldman Formation, southeastern Alberta“. Journal of Paleontology. 81 (2): 376–396. doi:10.1666/0022-3360(2007)81[376:ANBCCF]2.0.CO;2.
 21. Kentaro Chiba; Michael J. Ryan; Federico Fanti; Mark A. Loewen; David C. Evans (2018). „New material and systematic re-evaluation of Medusaceratops lokii (Dinosauria, Ceratopsidae) from the Judith River Formation (Campanian, Montana)“. Journal of Paleontology. in press (2): 272–288. doi:10.1017/jpa.2017.62.
 22. Eberth, David A.; Getty, Michael A. (2005). „Ceratopsian bonebeds: occurrence, origins, and significance“. Во Currie, Phillip J.; Koppelhus, Eva (уред.). Dinosaur Provincial Park: A Spectacular Ancient Ecosystem Revealed. Bloomington: Indiana University Press. стр. 501–536. ISBN 0-253-34595-2.
 23. Rogers, R. R. (1990). „Taphonomy of three dinosaur bone beds in the Upper Cretaceous Two Medicine Formation, northwestern Montana: Evidence for drought-related mortality“. PALAIOS. SEPM Society for Sedimentary Geology. 5 (5): 394–41. doi:10.2307/3514834. JSTOR 3514834.
 24. Farke, A.A.; Wolff, E.D.S.; Tanke, D.H. (2009). Evidence of Combat in Triceratops“. PLoS ONE. 4 (1): e4252. doi:10.1371/journal.pone.0004252. PMC 2617760. PMID 19172995.
 25. Ekhtiari, S.; Chiba, K.; Popovic, S.; Crowther, R.; Wohl, G.; Wong, A. K. O.; Tanke, D. H.; Dufault, D. M.; Geen, O. D. (2020). „First case of osteosarcoma in a dinosaur: a multimodal diagnosis“. The Lancet Oncology. 21 (8): 1021−1022. doi:10.1016/S1470-2045(20)30171-6.
 26. 26,0 26,1 Lehman, T. M., 2001, Late Cretaceous dinosaur provinciality: In: Mesozoic Vertebrate Life, edited by Tanke, D. H., and Carpenter, K., Indiana University Press, pp. 310-328.
 27. Lehman, T. M., 2001, Late Cretaceous dinosaur provinciality: In: Mesozoic Vertebrate Life, edited by Tanke, D. H., and Carpenter, K., Indiana University Press, pp. 310-328.