Прејди на содржината

Цар (тенк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зар, фотографија во 1923 година

Зар бил прототип на оклопни автомобили на руската армија, кој бил развиен за време на Првата светска војна.

Концептот на Зар фундаментално се разликувал од дизајните на оклопни возила во други земји. Наместо синџири или обични тркала, борбеното возило имало пар од девет метри високи тркала на предниот дел, и погон од посебен мотор од 240 коњски сили. Преголемите тркала требало да дозволат надминување на рововите и другите пречки. Трите задни тркала биле многу помали со височина од околу еден и пол метри. Управувачкиот уред и делови од вооружувањето биле издолжени, а попречниот борбен простор бил широк дванаесет метри на висина на предната оска. Во боречкиот простор бил поставен висок бедем, 2,5 метри.

Едно возило на Зарот било завршено и тестирано во 1915 година. Се покажало дека возилото не може да ги исполни очекувањата за способност надвор од патот. Малиот заден тркач имал тенденција да се држи во мека земја, а големите предни тркала не биле доволни за да се ослободи застојот. Освен тоа, возилото било тешко за маневрирање, а високите предни тркала биле премногу чувствителни за гранатирање во борба.

Затоа, проектот бил прекинат во 1916 година и немало понатамошни копии.