Марк V

Од Википедија — слободната енциклопедија
Британски Марк V (машки)

Марк V — британски тенк на Првата светска војна и еволуција на Марк IV. Имало најмалку три различни верзии кои сепак не биле точно класифицирани.

Марк V првично бил планиран во сосема нова форма. Меѓутоа, кога во декември 1917 година биле добиени подобрени мотори и пренос, оваа планирана форма била напуштена и наместо тоа, Марк IV се користел во засилена верзија, како што првично било наменето. Како нови делови на моторот Рикардо со сега 150 ПС, биле инсталирани подобри контролни механизми и планетарна опрема. За да се контролира возилото потребен бил само еден член на екипажот; на покривот бил кабина која била отфрлена од уништување на машинистот. Произведени биле вкупно 400 возила, по 200 парчиња машки и женски во 1918 година. Некои од тенковите биле претворени во т.н. хермафродити со отстранување на малите стабилизирачки површини и поставување на еден единствен 6-пориен топови.

Првата битка во која учествовале овие тенкови била крај Хамел во јули 1918 година. Користени биле до крајот на војната.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. B. T. White, "British tanks 1915-1945", London. (1963). стр. 25.–27.