Хустреф Саид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хустреф Саид (Скопје, 1952) - македонски етно-музичар кој свири на канун.

Животопис[уреди | уреди извор]

Хустреф Саид е роден во 1952 година, во Скопје. Во родниот град завршил основно и средно училиште по што дипломирал на Високата учителска школа, на насоката за музика. Научил да свири од татко му Месрур кој свирел на виолина. Неговиот вујко, кој исто така се викал Хустреф Саид, бил член на првиот чалгиски оркестар на Радио Скопје. Во 1974 година, Хустреф Саид станал член на истиот оркестар во кој свирел на канун.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Bajsa Arifovska, Macedonian Čalgija. Izvor Music IZM106, 2013.