Хуајангосаурус

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Хуајангосаурус|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Хуајангосаурус
Хуајангосаурус
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Хуајангосаурус
Вид: Хуајангосаурус
Научен назив
Хуајангосаурус
1982

Хуајангосаурусрод на стегосауриски диносаурус од Средна Јура во Кина. Името потекнува од „Хуајанг“ (華陽), алтернативно име за Сечуан (провинција каде што бил откриен) и „саурус“, што значи „гуштер“. Живеел за време на етапите од Бат до Каловиум, пред околу 165 милиони години, околу 20 милиони години пред неговиот познат роднина, Стегосаурус да се појави во Северна Америка. Со должина од само 4,5 метри, тој бил исто така многу помал од неговиот славен роднина. Пронајден во формацијата Долна Шаксимијао, Хуајангосаурусот го делел локалниот пејзаж на Средна Јура со сауроподите Шуносаурус, Датоусаурус, Омеисаурус и Протогнатосаурус, орнитопод Сјаосаурус и месојадниот Гасосаурус . Пронајден е во Хуајанг во Кина .[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Реставрација

Како и другите стегосауруси, Хуајангосаурусот бил четириножен тревојаден диносаурус со мал череп и тагомизер. Како и неговиот попознат роднина, Стегосаурус, Хуајангосаурусот носел карактеристичен двоен ред плочи што ги карактеризираат сите стегосауруси. Овие плочи се издигале вертикално по заоблениот грб. Како и Стегосаурусот, и Хуајангосаурусот имал два пара долги шила кои се протегале хоризонтално близу до крајот на опашката.[1]

Хуајангосаурусот имал неколку видови на остеодерми. На вратот, грбот и опашката биле два реда спарени мали вертикални плочи и шила. На задниот дел на опашката, биле присутни парови шила кои формирале таканаречен „тагомизатор“, одбранбено оружје. Секое крило имало ред помали остеодерми, а кулминирал со долг ’рбет, закривен кон задниот дел.[2]

Хуајангосаурусот бил еден од најмалите познати стегосауруси, со само 4,5 метри (15 стапки) во должина.[1]

Откритие и видови[уреди | уреди извор]

Череп на Huayangosaurus taibaii, изложен во палеозоолошкиот музеј во Кина .

Во 1979 и 1980 година, остатоци од дванаесет стегосауриски поединечни животни биле извлечени од каменоломот Дашанпу во Сечуан. Тие биле именувани и опишани од Донг Зиминг, Танг Зилу и Шиву во 1982 година. Типскиот вид е Huayangosaurus taibaii . Генеричкото име се однесува на Хуајанг, старо име на Сечуан, но истовремено алудира на Хуа Јанг Гуо . Специфичното име му оддава чест на големиот кинески поет Ли Бај чие учтиво име било Таибаи.[3]

Холотипот, IVPP V6728, е пронајден од слојот на долната формација Шаксимајо датира од етапите од Бат до Каловиум, пред околу 165 милиони години. Се состои од делумен скелет. Содржи релативно комплетен череп, три пршлени на вратот, три грбни пршлени, четири крсни пршлени, дваесет пршлени на опашката, два метатарзали, три фаланги, три плочи, шип и уште три остеодерми. Биле упатени неколку примероци: ZDM T7001: покомплетен скелет што содржи череп, шеснаесет грбни, четири сакрали, триесет и пет каудали, комплетен рамен појас, лева коска, две бедрени коски, лева рамена коска, и двете седални коски, три метатарзали, три фаланги и единаесет плочи; ZDM T7002: пршлени; ZDM T7003: пршлени и карлица; ZDM T7004: пршлени на опашки ; CV 720: череп, дваесет и осум пршлени и дваесет плочи; и CV 721: седум пршлени.

Во 2006 година, Сузана Меидмент, Гуангбиао Веи и Дејвид Б. Норман го разгледале материјалот. Во неколку примероци, ZDM T7002, CV 720 и CV 721, не може да се утврдат споделени одлики со холотипот; тие сметале дека повеќето од нив не се однесуваат на Хуајангосаурусот. За CV 720 причината била тоа што овој примерок не може да се најде во колекцијата. Се покажало дека CV 721 е толку различен што сугерираат дека може да биде посебен таксон.[4]

Монтирани скелети на Хуајангосаурусот се изложени во музеј.

Класификација[уреди | уреди извор]

Споредба на големината

Хуајангосаурусот понекогаш е сместен во сопственото таксономско семејство, Huayangosauridae, иако оваа група нема формална дефиниција или друга содржина. Исто така, морфолошки се разликува од подоцнежните (стегосауридни) форми. Неговиот череп бил поширок.[5]

Палеобиологија[уреди | уреди извор]

Како и многу други стегосауруси, тој имал шилци на опашката. Двете големи шила биле над неговите колкови и можеби биле користени за одвраќање од напад одозгора (со оглед на тоа што бил прилично краток во висина во споредба со подоцнежните стегосауруси). Неговите плочи биле помали од оние на Стегосаурусот, со многу помала површина. Така, тие би биле многу помалку ефикасни регулатори на топлина, една од постулираните функции на плочите.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Benton, Michael J. (2012). Prehistoric Life. Edinburgh, Scotland: Dorling Kindersley. стр. 274–275. ISBN 978-0-7566-9910-9.
  2. https://www.deviantart.com/scotthartman/art/Huayangosaurus-a-primitive-little-stegosaur-583224076
  3. Dong, Z., Tang, Z. and Zhou, S.W. (1982). ["Note on the new Mid-Jurassic stegosaur from Sichuan Basin, China"] (in Chinese). Vertebrata PalAsiatica 20 (1) :83-87
  4. Maidment, Susannah C. R.; Wei, Guangbiao; Norman, David B. (2006-12-11). „Re-description of the postcranial skeleton of the middle Jurassic stegosaur Huayangosaurus taibaii“. Journal of Vertebrate Paleontology. 26 (4): 944–956. doi:10.1671/0272-4634(2006)26[944:ROTPSO]2.0.CO;2. ISSN 0272-4634.
  5. Sereno, P & Z-M Dong (1992). The skull of the basal stegosaur Huayangosaurus taibaii and a cladistic diagnosis of Stegosauria. Journal of Vertebrate Paleontology 51: 318-343

Литература[уреди | уреди извор]

  • Fastovsky, D.E.; Weishampel, D.B. (2005). „Stegosauria:Hot Plates“. Во Fastovsky, D.E.; Weishampel, D.B. (уред.). The Evolution and Extinction of the Dinosaurs (2nd Edition). Cambridge University Press. стр. 107–130. ISBN 0-521-81172-4.
  • Dong Zhiming (1988). Dinosaurs from China. China Ocean Press, Beijing & British Museum (Natural History). ISBN 0-565-01073-5.
  • Dong Zhiming (1992). Dinosaurian Faunas of China. China Ocean Press, Beijing. ISBN 3-540-52084-8.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]