Хептода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Електронска цевка хептода

Хептода — вид на електронска цевка со седум електроди сместени во стаклен или метален балон со вакуум.

Загреаната катода емитува електрони кои одат кон позитивната анода. Решетките кои се наоѓаат меѓу катодата и анодата овозможуваат регулација на струјата во цевката и нејзина употреба во улога на мешач на сигналите, обично во локален осцилатор на радиоприемник.

Историја[уреди | уреди извор]

За историјатот да се погледа статијата Електронска цевка.

Начин на работа и опис[уреди | уреди извор]

Хептодата е цевка со уште една дополнителна решетка во однос на хексодата (вкупно пет решетки), која најмногу е користена за мешање на високофреквенциски сигнали во меѓуфреквенцискиот степен на радиоприемникот.

Пример за ваква цевка е ЕСН-81 (комбинација од триода и хептода).

Примена[уреди | уреди извор]

Хептодите обично се користени во меѓуфреквенцискиот степен во локалниот осцилатор на радиоприемниците.

Симбол[уреди | уреди извор]

Симбол на хептода со индиректно загревана катода е прикажан на сликата.

Симбол на вакуумска хептода

Види и[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Радио Техника 2. дио, Д-р Валтер Даудт (Walter Daudt), Техничка књига, Загреб, 1963.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]