Прејди на содржината

Октода

Од Википедија — слободната енциклопедија
Октода AK2 (Филипс Миниват)

Октода — вид на електронска цевка со осум електроди сместени во стаклен или метален балон со вакуум.

Загреаната катода емитува електрони кои одат кон позитивната анода. Решетките кои се наоѓаат меѓу катодата и анодата овозможуваат регулација на струјата во цевката и нејзина употреба во улога на мешач на сигналите, обично во локален осцилатор на радиоприемник.

Историја[уреди | уреди извор]

За историјатот да се погледа статијата Електронска цевка.

Начин на работа и опис[уреди | уреди извор]

Октодата настанала како обид во една цевка да се интегрира и посебен триоден осцилатор, па така се добива цевка со шест решетки. Може да се разгледува и како спој на триода и хексода, каде триодата ја врши улогата на осцилатор, а хексодата има улога на мешалка на меѓуфреквенцискиот сигнал со високофреквенцискиот сигнал од антената или високофреквенцискиот засилувач.

Пример на ваква цевка е октодата АК-2.

Примена[уреди | уреди извор]

Октодите обично се користени во меѓуфреквенцискиот степен во локалниот осцилатор на радиоприемниците.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Радио Техника 2. дио, Д-р Валтер Даудт (Walter Daudt), Техничка књига, Загреб, 1963.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]