Хеликоптер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Хеликоптер е вид на летало кое се крева и спушта со помош на вртечки перки. Хеликоптерите се класифицирани како авиони со ротациони крила за разлика од класичните авиони со фиксни крила. Зборот хеликоптер е настанат од старогрчките зборови „хеликс“ (спирала) и „птерон“ (крило).Хеликоптерот е авион потежок од воздухот што создава лифт и движечка сила преку еден или повеќе хоризонтални носечки ротори,од кои секоја има две или повеќе оружја. Хеликоптерот е еден вид rotorcraft коj е ефикасен подвид на авиони.Основачите на развојот на хеликоптер се сметаат за кинески кои во 4. век п.н.е. развиле мала играчка за летањe направенa од бамбус во форма на хеликоптер.