Хајмлихов зафат

Од Википедија — слободната енциклопедија

Абдоминално притискање (исто така наречен и Хајмлихов зафат) - постапка за прва помош што се користи за лекување на пречки на горните дишни патишта (или гушење) од странски предмети. Лекар од САД, Хенри Хајмлих често е заслужен за неговото откритие. Вршење на абдоминални притискања вклучува спасувач кој стои зад пациентот и ги користи неговите или нејзините раце за да изврши притисок врз дното на дијафрагмата. Ова ги компресира белите дробови и врши притисок врз кој било предмет што е сместен во душникот, со надеж дека ќе го исфрли.

Историја[уреди | уреди извор]

Хенри Хајмлих, познат по прогласувањето на абдоминалните нагони, тврди дека шлаканиците на грбот докажано предизвикуваат смрт со поставување странски предмети во душникот.[1] Студијата од 1982 година на Јејл, спроведена од Деј, ДуБоас и Крелин, што ја убедило Американската асоцијација за срце да престане да препорачува повратни удари за справување со задушување, била делумно финансирана од фондацијата на Хајмлих.[2] Според медицинскиот доктор Роџер Вајт од Клиниката Мајо и Американското здружение за срце (АХА): „Овде никогаш немало наука. Хајмлих ја совлада науката на целиот пат со својата потметнувачка тактика и заплашување, и сите, вклучително и нас во АХА, се спасија.”[3]

Од 1985 до 2005 година, абдоминалните притискања биле единствениот препорачан третман за гушење во објавените упатства на Американското здружение за срце и Американскиот црвен крст. Во 2006 година, обете организации[се бара извор] драстично ја смениле насоката и ја „намалиле“ употребата на техниката. За свесните жртви, новите упатства препорачуваат прво да се применат удари со грб; ако овој метод не успее да ја отстрани опструкцијата на дишните патишта, спасувачите требало да применат пристикања на стомакот. За несвесните жртви, новите упатства препорачуваат притискање на градите.

Хенри Хајмлих, исто така, промовирал притискање на стомакот како третман за напади на давење.[4] и астма[5] Црвениот крст сега ги оспорува овие тврдења. Хајмлиховиот институтот престанал да се залага на нивната мрежна страница за хајмлиховиот зафат да се користи како мерка за прва помош за жртвите давеници. Неговиот син, Питер М. Хајмлих, тврди дека неговиот татко во август 1974 година го објавил првиот од низата измамнички извештаи за случајот со цел да се промовира употребата на абдоминални нагони за спасување близу давење.[6][7] Упатствата за спасување од давење на Американското здружение за срце[8] 2005 година не содржеле цитати за работата на Хајмлих и предупредувале на употребата на хајмлиховиот зафат за спасување од давење како недокажано и опасно, поради ризикот од повраќање што доведува до аспирација.

Во мај 2016 година, Хенри Хајмлих, на возраст од 96 години, лично го искористил маневарот за да го спаси животот на еден жител во неговиот пензионерски дом во Синсинати. Според написот, тоа било или прв или втор пат самиот Хајмлих да го искористи својот истоимен маневар за да спаси живот на некој во несимулирана ситуација со гушење.[9]

Универзален знак на гушење[уреди | уреди извор]

Жртвата од задушување обично не е во состојба да зборува и воопшто не може да произведе многу звук. Универзален знак на гушење е назначен како тивка индикација од лице кое не е во можност да дише, и се состои од поставување на двете раце на сопственото грло додека се обидува да го привлече вниманието на другите кои би можеле да помогнат.[10]

Техника[уреди | уреди извор]

Точка на нанесување на абдоминалното притискање (помеѓу градите и папокот). Рацете притискаат навнатре и нагоре.

И Американскиот црвен крст и Националната здравствена служба на Обединетото Кралство (НХС) советуваат дека, како прво одморалиште, спасувачот треба да го охрабри пациентот да ја искашне опструкцијата. Како второ одморалиште, спасувачот треба да даде пет шамари на грбот, откако ќе го свитка пациентот напред. Абдоминалните нагони се препорачуваат само ако овие методи не успеат. Како и со Европскиот совет за реанимација и Клиниката Мајо, тие препорачуваат повторувачки циклус од 5 шлаканици назад и 5 нагони на стомакот.[11][12][13][14] Тие не се препорачуваат кај бебиња на возраст под 1 година.[15] За разлика од преовладувачките совети од САД и Европа, Австралискиот совет за реанимација препорачува нафрли во градите наместо нагони на стомакот.[16]

Вршење на абдоминални удари вклучува спасувач кој стои зад исправен пациент и ги користи неговите или нејзините раце за да изврши силен притисок врз дното на дијафрагмата. Како пример, WebMD препорачува да се направи тупаница со едната рака фаќајќи ја со другата, да се притисне и со двете веднаш над копчето на лицето. Ова ги компресира белите дробови и врши притисок врз кој било предмет што е сместен во душникот, со надеж дека ќе го исфрли. Притисокот изнесува вештачки предизвикана кашлица . За да и помогнете на поголема личност, може да биде потребна поголема сила.[17] Клиниката Мајо препорачува исто поставување тупаница и рака и нагон нагоре како да се обидувате да ја кренете личноста.[14]

Ако жртвата не може да добие притисок врз стомакот (на пример, во случај на бременост или прекумерна дебелина), наместо тоа, се препорачува да се наметне градите.[18] Овие се применуваат на долната половина од градната коска, но не во самата крајна точка (што е процес на xiphoid и може да се скрши).

Ако жртвата не е исправена, Националниот институт за здравство на САД (NIH) препорачува позиционирање на лицето на грб, потоа опкружување со торзото и употреба на нафрлање во градите.[15]

Можно е жртвите што сè уште да се освестат да ја извршат постапката сами, без помош.[19] Сепак, ова може да биде тешко, затоа, во овие случаи и во некои други (лица со посебни потреби, итн.), Се препорачува употреба на уред за задушување.

Поради присилната природа на постапката, дури и кога е правилно направена, нагон на стомакот може да му наштети на лицето врз кое е извршена. Многу е веројатно модринки во стомакот и може да се појават посериозни повреди, вклучително и фрактура на процесот на ксифоид или ребра .[20] NHS препорачува дека секој што бил подложен на удари во стомакот, треба да побара лекарски преглед потоа.[12]

Истражувачите од болницата Ројал Бромтон докажаа дека слични интраторакални притисоци (50-60 cmH2O) се произведени од првиот помошник кој врши абдоминални нафрлања навнатре, како што се произведува кога силата е насочена навнатре и нагоре .[21][22] Тие тврдат дека ова може да биде полесно да се изведе со помалку загриженост за повреда на ребрести коски или на горните абдоминални органи. Самостојно администрирани абдоминални нафрлувања од учесниците во студијата создадоа слични притисоци како оние генерирани од прва помош. Најголемите притисоци беа предизвикани од учесниците кои извршија абдоминален удар на задниот дел од столот (115 cmH2O).

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Heimlich, on the maneuver“. New York Times. 6 февруари 2009. Посетено на 2 декември 2020.
 2. „Lifejackets on Ice (август 2005)“ (PDF). University of Pittsburgh Medical School. Посетено на 2 декември 2020.
 3. Pamela Mills-Senn (април 2007). „A New Maneuver (август 2005)“. Cincinnati Magazine. Посетено на 2 декември 2020.
 4. „Heimlich Institute on rescuing drowning victims“. Архивирано од изворникот на 2008-01-24. Посетено на 2 декември 2020.
 5. „Heimlich Institute on rescuing asthma victims“. Архивирано од изворникот на 2011-03-14. Посетено на 2 декември 2020.
 6. Heimlich, Peter M. „Outmaneuvered – How We Busted the Heimlich Medical Frauds“. Посетено на 2 декември 2020.
 7. Heimlich's son cites Dallas case in dispute. Wilkes-Barre News, 22 август 2007
 8. „Part 10.3: Drowning“. Circulation. 112 (24): 133–135. 25 ноември 2005. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.105.166565. Архивирано од изворникот на 2008-04-04. Посетено на 2 декември 2020.
 9. Walters, Joanna (27 мај 2016). „Dr Henry Heimlich uses Heimlich maneuver to save a life at 96“.
 10. „Choking first aid – adult or child over 1 year – series“. MedlinePlus. National Institutes of Health. Посетено на 2 декември 2020.
 11. „STEP 3: Be Informed – Conscious Choking | Be Red Cross Ready“. www.redcross.org. Посетено на 2 декември 2020.
 12. 12,0 12,1 „What should I do if someone is choking? NHS.UK“. 30 октомври 2015. Посетено на 2 декември 2020.
 13. Nolan, JP; Soar, J; Zideman, DA; Biarent, D; Bossaert, LL; Deakin, C; Koster, RW; Wyllie, J; Böttiger, B (2010). „European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010 Section 1. Executive summary“. Resuscitation. 81 (10): 1219–76. doi:10.1016/j.resuscitation.2010.08.021. PMID 20956052. |hdl-access= бара |hdl= (help)
 14. 14,0 14,1 Foreign object inhaled: First aid, Mayo Clinic staff, 1 ноември 2011.
 15. 15,0 15,1 „Abdominal thrusts“. MedlinePlus. National Institutes of Health. Посетено на 2 декември 2020.
 16. „Australian (and New Zealand) Resuscitation Council Guideline 4 AIRWAY“. Australian Resuscitation Council (2010). Архивирано од изворникот на 14 февруари 2014. Посетено на 2 декември 2020.
 17. Heimlich Maneuver for Adults and Children Older Than 1 Year – Topic Overview[мртва врска], WebMD, April 28, 2010.
 18. „Choking Safety Talk“. Oklahoma State University. Архивирано од изворникот на 30 јануари 2020.
 19. „Heimlich maneuver on self“. MedlinePlus. National Institutes of Health. Посетено на 2 декември 2020.
 20. Broomfield, James (January 1, 2007). „Heimlich maneuver on self“. Discovery Channel. Посетено на June 15, 2007.
 21. Pavitt, Matthew J.; Swanton, Laura L.; Hind, Matthew; Apps, Michael; Polkey, Michael I.; Green, Malcolm; Hopkinson, Nicholas S. (5 април 2017). „Choking on a foreign body: a physiological study of the effectiveness of abdominal thrust manoeuvres to increase thoracic pressure“. Thorax (англиски). 72 (6): thoraxjnl–2016–209540. doi:10.1136/thoraxjnl-2016-209540. ISSN 0040-6376. PMC 5520267. PMID 28404809.
 22. „How to perform the Heimlich manoeuvre on yourself (and yes, it's just as effective)“. The Telegraph (англиски). Посетено на 2 декември 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Хајмлихов зафат на Ризницата ?
 • Институтот Хајмлих промовира различни методи за справување со попречено дишење
 • Написи и информации во врска со употребата на измамнички извештаи на случајот од страна на д-р Хенри Хајмлих за промовирање на маневрот Хајмлих за спасување од вода и астма Д-р Хенри Хајмлих почина во Синсинати, Охајо, САД, 17 декември 2016 година