Харолд Ламб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ламб во 1935 г.

Харолд Алберт Ламб (1892 - 9 април 1962[1]) — американски историчар, пишувач на раскази, текстови за филм и романи. Тој се родил во Њујорк[2] , се запишал на Колумбија Универзитет и токму тогаш се пројавил кај него интерес за луѓето од Азија и историјата од Азија. Тој стекнал кариера како автор од рани години. Тој започначл со пишување во едно списание, потоа почнал да пишува за реномираното списание Adventure Magazine. Сѐ до 1927 тој пишувал фикција, измислени содржини, а додека во 1927 година ја напишал неговата прва историска книга за Џингис Кан. Потоа, Ламб продолжил да пишува различни книги за историски личности и настани, а во Македонија е познат по неговата книга Александар Македонски: Патување до крајот на светот.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Фикција[уреди | уреди извор]

 • Марширачки песоци (1920)
 • The House of the Falcon (1921)
 • The Grand Cham (1922)
 • White Falcon (1926)
 • Дурандал (1931)
 • Нур Махал (1932)
 • Кирди (1933)
 • Омар Кајам (1934)
 • A Garden to the Eastward (1947)
 • The Curved Saber (1964)
 • The Mighty Manslayer (1969)
 • Тројцата Паладинци (1977)
 • Дурандал (1981)
 • The Sea of the Ravens (1983)
 • Волкот од степите (2006)
 • Воините од степите (2006)
 • Јавачите од степите (2007)
 • Мечевите на степите (2007)

Историски[уреди | уреди извор]

 • Џингис Кан: Императорот на сите луѓе (1927)
 • Tamerlane (1928)
 • Пламенот на Исламот (1930)
 • Железен човек и Светци (1930)
 • The Crusades (1931)
 • Маршот на Варварите (1940)
 • Александар Македонски: Патување во крајот на светот (1946)
 • Маршот на Мускови: Иван Ужасниот и воздигнувањето на Руската Империја, 1400-1648 (1948)
 • Градот и Царот: Петар Велики и преместувањто кон запад, 1648-1762 (1948)
 • Тресачи на земјата (1949)
 • Сулајман Величествениот (1951)
 • Теодора и Императорот: Драмата на Јустинијан (1952)
 • Шарлемањ: Легендата и човекот (1954)
 • Џингис Кан и Монголската Орда (1954)
 • Новиот откриен свет: Како Северна Америка беше откриена и истражувана (1955)
 • Ханибал: Еден човек против Рим (1958)
 • Цариград: Раѓање на Империја (1958)
 • Chief of the Cossacks(1959)
 • Cyrus the Great (1960)
 • Бабур Тигарот: Првиот од Могулците (1962)

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Finding Aid for the Harold Lamb Papers, 1915-1960“ (UCLA Library, Department of Special Collections). Online Archive of California. c. 1999. Посетено на July 3, 2010.
 2. Miller, John J. (August 26, 2009). „Shepherding a Lamb's Lost Legacy“. The Wall Street Journal. Посетено на July 4, 2010.