Прејди на содржината

Фумарна киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Fumaric acid
Skeletal formula of fumaric acid
Ball-and-stick model of the fumaric acid molecule
Назнаки
110-17-8
EC-број 203-743-0
3Д-модел (Jmol) Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White solid
Густина 1.635 g/cm³, solid
Точка на топење
0.63 g/100 mL
Киселост (pKa) pka1 = 3.03, pka2 = 4.44
Слични супстанци
Слични carboxylic acids maleic acid
succinic acid
crotonic acid
Слични супстанци fumaryl chloride
fumaronitrile
dimethyl fumarate
iron(II) fumarate
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Фумарна киселина е органско соединение.