Фризби

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фрлање фризби

Фризби или летечки диск — летачки дискови од пластика со пречник од околу 20-25 см и заусток кои се фрлаат за забава и спорт. Предвидени се да летаат аеродинамично кога се фрлаат со втење и се фаќаат со рака во лет од другиот играч. Самиот поим е е заштитена марка на производителот на играчкиВам-О“ , но самиот поим често се користи генерички да опише секаква игра до фрлање и фаќање на пластичен диск.