Прејди на содржината

Фотелја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фотелја во кафена боја.

Фотелја[1][2] ― вид на столица, обично покриена со кожа. Создадена е и направена во Франција. Во Франција била наречена fauteuil confortable („удобна столица“). Го добила ова име за да се разликува од fauteuil de style (стилска столица), која има поправи линии и била со помалку обвивка.

Занаетчиите вклучени во создавањето на дизајнот на столицата се непознати.

Клубско столче за ар деко.

Иако фотелјата е несомнено класична одлика на внатрешното украсување во Франција, таа останува исто толку релевантна како и секогаш денес. Како што одминувало времето, шармот, различноста и славата на фотелјата растеле.

Со голема едноставност, времето на ар деко направило фотелји со чисти, флексибилни линии, за разлика од стилот на арт нову од 1910-тите.

Фотелја.

По Втората светска војна се појавиле десетици различни облици. Некои го издржале забот на времето, како што се „мустаќите“ и „жандармската капа“, именувани по обликот на потпирачот за грб. Тркалезниот облик станал најамблематичната инкарнација на фотелјата.

Производство

[уреди | уреди извор]

Дизајнот, столаријата, кожарството, тапацирињето и боењето се главните занаети кои се вклучени во производството на фотелјата. Секој стол е производ на сета оваа комбинирана стручност.

Фотелјата за прв пат се појавила на почетокот на 20 век, со примена на нова техника на баласт, со користење на двојни конусни пружини не само во перницата на седиштето, туку и во потпирачот за грб и потпирачите за раце. Полнетицата од кокосови влакна ја надополнувала еластичноста на овие пружини.

Индустрискиот напредок довел до замена на овој метод на облога со пружини без попуштање или еластична млазница, заедно со синтетичка пена.

Покривање

[уреди | уреди извор]

Облогите биле променети како што се развивале индустриските техники и вклучиле Мерсеров памук, кадифе, телешка кожа и, неодамна, бикастна кожа. Сепак, овчата кожа сè уште се смета за автентичен материјал за фотелјите.

Овча кожа.

Со обвивка од овча кожа која е растително тонирана, трагите и маните на кожата се видливи преку бојата, што го прави секоја фотелја уникатен. Понатаму, особено финото зрно и дава на фотелјата уникатна патина со текот на времето. Француската кожа била позната по својот квалитет во 19 век.

Помеѓу шест и осум кожи од приближно 0.8 м квадратни секој треба да покрие една фотелја. Тие се нанесуваат влажни, се протегаат што е можно поцврсто и се собираат додека се сушат. Тие ќе траат околу 40 години.

  1. „фотелја“. Дигитален речник на македонскиот јазик. Архивирано од изворникот 2023-03-21. Посетено на 21 март 2023.
  2. „фотелја“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик