Фондација на Блискиот Исток

Од Википедија — слободната енциклопедија

 

Податотека:Near-East-Foundation-logo.jpg
Лого на Фондацијата од Блискиот Исток
Да не загинеме Кампања за 30.000.000 долари; Американскиот комитет за помош на Блискиот Исток; Ерменија - Грција - Сирија - Персија

Фондацијата на Блискиот Исток ( НЕФ ) ја имале својата генеза во голем број претходни организации. Како што се проширил опсегот на помош од помош за грчките, ерменските и асирските жртви од Отоманската империја до постирањето на помош од Првата светска војна во регионот, имињата и мисијата се смениле. Почетокот бил како Американски комитет за ерменски злосторства,[1] следен од Американскиот комитет за ерменско и сириско помагање ( ACASR ), потоа Американски комитет за помош на Блискиот Исток ( ACRNE ), пред да стане Релјеф на Блискиот Исток во август 1919 година.[2] [3] Во 1930 година, како што се намалила хуманитарната работа и се проширила развојната работа, организацијата се реорганизирала како Фондација на Блискиот Исток.

Денес НЕФ е американска меѓународна организација за социјален и економски развој со седиште во Сиракуза, Њујорк.

НЕФ е најстарата несекташка меѓународна развојна организација на Соединетите Држави и втората американска хуманитарна организација што е основана со акт на Конгресот. Релјеф на Блискиот Исток го организирале првиот во светот голем, модерен хуманитарен проект како одговор на геноцидите врз Ерменците и Асирите.

Позната како Фондација на Блискиот Исток од 1930 година, НЕФ била пионер на многу од стратегиите користени од водечките светски развојни организации. Во изминатите 100 години НЕФ работеле со партнерските заедници во повеќе од 40 земји.

Фокус[уреди | уреди извор]

НЕФ е оперативна невладина организација со проекти во Ерменија, Јордан, Либан, Мали, Мароко, Западниот Брег, Сенегал, Судан и Сирија. Во овие земји, таа работи со обесправени социјални групи, вклучувајќи луѓе кои се справуваат со конфликти, раселување, исклученост и климатски промени. Организацијата се фокусира на три програмски области кои се насочени кон решавање на развојните предизвици на долг рок: градење мир, одржливо земјоделство и управување со природните ресурси и развој на микропретпријатија. Структурирана е да работи со локални партнери за давање услуги. Партнерите на НЕФ вклучуваат локални и меѓународни невладини организации, билатерални и мултилатерални донатори, фондации, финансиски институции и владини министерства. [ потребен е цитат ]

Историја[уреди | уреди извор]

Да не загинат предизборниот постер на Американскиот комитет за помош на Блискиот Исток

Претходните организации започнале како одговор на извештаите на амбасадорот Хенри Моргентау Постариот од 1915 година за владините злосторства врз отоманските Ерменци. Моргентау се осврнал на депортациите на интелектуалците и побарал итна и неодложна помош. Поранешниот мисионер и едукатор Џејмс Леви Бартон и филантропот Кливленд Ходли Доџ воделе група истакнати њујорчани во формирањето на Американскиот комитет за ерменска и сириска помош, секој со лични врски со Блискиот Исток.[4]

Комитетот собрал 60.000 долари директно за помош на првиот состанок на 16 септември 1915 година. Парите биле испратени до амбасадорот Моргентау за дистрибуција од Вилијам Самерил Ванеман, претседател на комитетот во Табриз, Русија. Кливленд Х. Доџ лично ги финансирал оперативните трошоци на комитетот со цел да се осигура дека сите средства одат на директно олеснување и помагање.

Комитетот потоа започнал со невидена грасрут кампања за собирање пари и свест низ Соединетите држави. Кампањата комбинирала впечатливи слики, страсни портпароли на славни личности и волшебни приказни од теренот за да ги инспирира Американците од сите економски средини да станат граѓански филантропи. Организацијата накратко го користела името Американски комитет за помош на Блискиот Исток во 1918-1919 година, како што се гледа на многу од сликите постери на комитетот.

Во август 1919 година, комитетот добил конгресна повелба (втора хуманитарна организација што го добила ова признание, по Американскиот Црвен крст ) и била преименуван во Релјеф на Блискиот Исток.

Од 1915 до 1930 година, Релјеф на Блискиот Исток спасиле животи на повеќе од еден милион бегалци, вклучително и 132.000 сирачиња кои биле згрижени и образувани во сиропиталиштата во Релјеф на Блискиот Исток.

Релјеф на Блискиот Исток го мобилизирале американскиот народ да собере над 116 милиони долари за директна помош. Речиси 1.000 американски граѓани доброволно се пријавиле да патуваат во странство за да помогнат.

Работниците на Релјеф на Блискиот Исток изградиле стотици сиропиталишта, стручни училишта и центри за дистрибуција на храна. Прекуокеанските работници за помош биле одговорни за директна грижа за сираците и бегалците, вклучително и организирање на огромни програми за хранење и едукација. Илјадници Американци волонтирале низ САД со донирање пари или материјали и биле домаќини на специјални настани во корист на работата на Релјеф на Блискиот Исток.

Режисерот Баркли Ачесон во 1924 година

НЕФ го лансирале Историското друштво за помош на Блискиот Исток [5] во 2014 година во обид да ја зачуваат и споделат историјата на организацијата.

Влијание[уреди | уреди извор]

Да не загинеме кампањскиот плакат на Американскиот комитет за помош на Блискиот Исток

Напорот за помош што ја лансирала организацијата во 1915 година бил првиот широк национален апел од ваков вид за да се побараат средства од американската јавност и бил уникатен во употребата на медиумите и поддршката од славните портпароли и од граѓаните волонтери. Овој напор растел и го родил она што сега е познато како „граѓанска филантропија“ - апелирајќи директно до јавноста да ја поддржи хуманитарната работа во странство. Овој модел на филантропија денес го користат мнозинството непрофитни организации ширум светот.

Партнерство со Универзитетот Сиракуза[уреди | уреди извор]

Во 2010 година, Фондацијата од Блискиот Исток го преселила своето седиште на Универзитетот Сиракуза во Сиракуза, Њујорк. На Универзитетот Сиракуза, НЕФ ги ангажирале факултетите и студентите во својата меѓународна развојна работа преку стратешки партнерства со Школата за државјанство и односи со јавноста Максвел, школата за Јавното училиште Њухаус С.И и Витман школата за менаџмент. НЕФ често работеле и работат со експерти во Програмата за унапредување на истражувањето за конфликти и соработка.

Филијали[уреди | уреди извор]

Овој плакат е дел од специјалната кампања на Американскиот комитет „Релјеф на Блискиот Исток“ во 1918 година.
  • Фондација на Блискиот Исток – Ерменија
  • Фондација Блискиот Исток - Јордан
  • Фондација на Блискиот Исток - Либан
  • Фондација Блискиот Исток - Мали
  • Фондација на Блискиот Исток - Мароко
  • Фондација на Блискиот Исток – Палестина
  • Фондација на Блискиот Исток - Судан
  • Фондација од Блискиот Исток – Обединето Кралство
  • Историско друштво за помош на Блискиот Исток
  • Комисија за Светска служба

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • НЕФ е невладина организација и приватна доброволна организација.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. This citation is from a description of the book The Burning Tigris : The Armenian genocide and America's awakening to international human rights by Peter Balakian. „Publisher description for Library of Congress control number 2003044986“. catdir.loc.gov. Посетено на 6 March 2024. We really need to refer to congressional sources for validation of this and subsequent committee names.
  2. Nov. 1918. „Records of the American Board of Commissioners for Foreign Missions, Near East Relief, 1917-1928“. dlir.org. Посетено на 6 March 2024.
  3. See also: „The Story of Near East Relief“. genocide-museum.am. Посетено на 6 March 2024. We really need to refer to congressional sources for validation of this and subsequent committee names.
  4. The following site has a readable summary. „Near East Relief and the Armenian Genocide“. armenian-genocide.org.
  5. A Facebook page for the Historical Society is available, but no website with the Near East Relief Historical Society name. See the Near East Relief Digital Museum site. https://neareastmuseum.com/ accessed 06/30/2022

Надворешни врски[уреди | уреди извор]