Флора на Борнео

Од Википедија — слободната енциклопедија
<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Rafflesia_arnoldii" rel="mw:ExtLink" title="Rafflesia arnoldii" class="cx-link" data-linkid="5">Rafflesia arnoldii</a> е вообичаено растение во Борнео.

Флората на Борнео вклучува 15 видови дикотиледони, 37 видови недрвени дикотиледони и 49 видови монокотилени ендемични на богатата шума во Брунеј. [1] Борнео е исто така дом на најголемиот цвеќе на светот, „трупното цвеќе“ (Rafflesia arnoldii), кој може да достигне речиси 90 цм во дијаметар и до 6.8 км во тежина.[2] Борнео е трет по големина остров во светот и е поделен помеѓу три земји: Брунеј на север, малезиските сојузни држави Саравак и Сабах и 5-те калимантански покраини во Индонезија[3] (забележете дека на индонезиски, „Калимантан“ се однесува на целиот остров Борнео).[4]

Највисоките тропски дрвја на светот се во Борнео. Тие се во семејството Dipterocarpaceae.[5]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kamariah A.S, K.M. Wong (1999): "Forests and Trees of Brunei Darussalam", Universiti Brunei Darussalam
  2. „Floral Giants From Humble Beginnings“. Tree of Life : Exhibits : Yale Peabody Museum of Natural History. New Haven, CT, United States: Yale Peabody Museum of Natural History. 2008. Архивирано од изворникот на 2021-01-24. Посетено на 11 ноември 2023.
  3. „Borneo“. Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica, inc. 30 декември 2019. Посетено на 11 ноември 2023.
  4. „Kalimantan“. Encyclopaedia Britannica. Encyclopaedia Britannica, inc. 24 октомври 2016. Посетено на 11 ноември 2023.
  5. Matt Hamilton, Martin Mészáros, Sabine Holzer. (23 мај 2021) (in англиски). Borneo – Earth’s Ancient Eden. [Телевизија]. Виена: Terra Mater Factual Studios.