Физички фитнес

Од Википедија — слободната енциклопедија
Физичкиот фитнес може да се постигне софизички вежби.

Физичкиот фитнес е општ концепт дефиниран на повеќе начини од различни научници.[1] Земени се во обзир две главни категории:општ фитнес (состојба на здравје и благосостојба), и специфичен фитнес (дефиниција врз основа на способноста за вршење на одредени аспекти од спорт или занимања). Физичкиот фитнес генерално е постигнат преку правилна исхрана, вежби, хигиена и одмор.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Физичкиот фитнес е дефиниран како збир од атрибути или одлики кои ги имаат луѓето или ги постигнуваат со способноста да извршат физичка активност.

Фитнес[уреди | уреди извор]

Американски војник кој изведува фитнес вежби.

Претседателот на физичкиот фитнес и спортови-студиска група спонзорирана од :влада на САД—одбива да понуди едноставна дефиниција за физичкиот фитнес. Наместо тоа се развива следнава табела:

ФИЗИОЛОШКО ПОВРЗАНО СО ЗДРАВЈЕТО СПОСОБНОСТ СПОРТ

Сеопфатната фитнес програма прилагодена на поединци обично се фокусира на една или повеќе специфични вештини,[2] and on age-[3] на возраста или здравствената состојба поврзана со здравјето на коските.[4] Многу извори [се бара извор] исто така ментално здравје, социјално здравје и емоционално здравје како важен дел од целокупната кондиција. Ова е често претставено во учебниците како триаолник составен од три точки кои претставуваат физичка емоционална и ментална кондиција. Физичката кондиција исто така може да спречи или да лекува многу хронични здравствени услови предизвикани од нездрав живот и стареење [5] Вежбањето исто така може да му помогне на луѓето да спијат подобро. За да останеш здрав важно е да се вклучиш во физичката активност.[6]

Американскиот центар за контрола на болести и превенција ги поттикнува луѓето со возраст од 18 до 64 години да се вклучат секоја недела во најмалку еден или половина час на енергични интензитет аеробна активност или два и пол часа умерен интензитет и аеробна активност а тоа време да се исполни со здрава исхрана која е многу важна за здравјето и работи во комбинација со вежбањето.[7]

Диетата е важна компонента за да се зачува здравјето која што работи најдобро во комбинација со вежбањето.[се бара извор]

Обука[уреди | уреди извор]

Кондиција е способноста на лицето да изврши одредена активност со разумна ефикасност: на пример, спортска или армија. Специфичната обука ги подготвува спортистите да се претстават што можат подобро во нивните спортови.

Примери:

  • 100 метри спринт: Во спринтот спортистот мора да биде обучен да работи анаробно во текот на целата трка.
  • Маратон:Во овој случај спортистот мора да биде обучен да тренира аеробно и нивната издржливост мора да биде постигната до максимум.
  • Многу пожарникари и полициски офицери одат на редовно тест на кондиција за да се утврди дали тие се способни за барани физички задачи потребни за работа.[8]
  • Војниците од американска армија мораат да бидат во можност да го поминат војничкиот физички кондиционен тест.[9]
  • Спринтови по рид: Оваа обука бара ниво на кондиција за започнување вежбата е прилично добра за мускулите на нозете.Војската често тренира качуваќи се по планини и трки.

Менопауза и физичка кондиција[уреди | уреди извор]

Периодот на менопауза кај жените често се поврзува со многу субјективни жалби вклучуваќи вазомоторни симптоми, немир во сонот, промена на расположението и мускулоскелетни болки. Сите овие симптоми може да доведат до понизок квалитет на живот. Физичката кондиција ја има способноста за ублажување дури и ги елиминира ефектите на повеќето од овие. Жените за време на менопаузата треба да се вклучат во редовни вежби за да постигнат подобра физичка кондиција.[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "exercise." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online Library Edition, Encyclopædia Britannica, Inc.
  2. „Skill-related physical fitness essential for sports success“. Архивирано од изворникот на 2011-06-17. Посетено на 2013-07-30.
  3. „The elderly have specific fitness requirements“. Архивирано од изворникот на 2008-05-22. Посетено на 2013-07-30.
  4. „A targeted fitness program can increase Bone Integrity“.
  5. „US Department of Health and Human Services Presentation: Physical Activity Fundamental to Preventing Disease“. Архивирано од изворникот на 2014-11-11. Посетено на 2013-07-30.
  6. „How much physical activity do adults need?“.
  7. „How much physical activity do adults need?“. Centers for Disease Control and Prevention. 2011-12-1. Посетено на 2013-04-29. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  8. „Physical Fitness requirements for Santa Clara County firefighters“. Архивирано од изворникот на 2012-06-20. Посетено на 2013-07-30.
  9. „APFT Requirements“. Архивирано од изворникот на 2010-01-06. Посетено на 2013-07-30.
  10. Bailey, Allison MD (2009/October). „Menopause and physical fitness“. The North American Menopause Society. 16 (5): 856–857. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help); |access-date= бара |url= (help)

Дополнителни информации[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]