Фахри Каја

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фахри Кајапоет, раскажувач, преведувач, антологичар од турската националност во Македонија.

Животопис[уреди | уреди извор]

Фахри Каја е роден во Куманово на 15 јуни 1930 година. Студирал на Филолокиот факултет во Белград. Бил општествено-политички работник. Член на Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од 1956 година. Автор е на книгите: Првите чекори (песни за деца, 1952), Гласови од село (поезија, 1958), Довидување (поезија, 1963), Среќно (раскази, 1978), Ѓокушсак (раскази, 1984), Детски соништа (песни за деца, 1991), Есеи и критики (1994), Госпоѓица (раскази за деца, 1996), Попладневно сонце (раскази, 1998).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 112.