Уманак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Уманак

Уманак (гренландски: Uummannaq) е град во северозападниот дел на Гренланд, во општината Касуитсуп. Со неговите 1.282 жители во 2013 година, тој е единаесеттиот град по големина на Островот, кој воедно е основан во 1763 година.