Прејди на содржината

Удмуртска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Удмуртската азбука е една од официјалните азбуки на териротијата на руската република Удмуртија. Азбуката ја користи удмуртски јазик и е заснована стандардната кирилица но со поголем број додадени нови кирилични букви поради потребата на фонетско-фонолошкиот систем на јазикот.

Азбука[уреди | уреди извор]

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж Ӝ ӝ З з
а бэ вэ гэ дэ е ё жэ ӝэ зэ
/a/ /b/ /v/ /g/ /d, d̡/ /e, ʲe, je/ /ʲo, jo/ /ʒ/ /dʒ/ /z/
Ӟ ӟ И и Ӥ ӥ Й й К к Л л М м Н н О о Ӧ ӧ
ӟэ и и с точками и краткое ка эль эм эн о ӧ
/ʥ/ /ʲi, i/ /i/ /j, -ĭ/ /k/ /l, ʎ/ /m/ /n, ɲ/ /o/ /ʌ/
П п Р р С с Т т У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч
пэ эр эс тэ у эф ха цэ че
/p/ /r/ /s, s̡/ /t, t̡/ /u/ /f/ /x/ /ts/ /ʨ/
Ӵ ӵ Ш ш Щ щ Ъ ъ Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я
ӵэ ша ща твёрдый знак ы мягкий знак э ю я
/ʧ/ /ʃ/ /ʆƫʆ/ /(j)/ /ɨ, ə~ɯ/ /ʲ/ /e/ /ʲu, ju/ /ʲa, ja/